Szinte napra pontosan a szőregi templomkert kőkeresztjének ledöntése után egy évvel, központi és önkormányzati támogatással újra fölállították a lerombolt feszületet.

Szomorú reggelre ébredtek tavaly halottak napján a szőregi római katolikus egyház hívei: előző éjjel ledöntötték a barokk templom kertjében álló feszületet. Amint utóbb kiderült, felelőtlen kamaszok szórakoztak éjszaka a környéken, s egy gimnazista fiú fölmászott a feszületre. Az évszázadok súlya alatt megrepedt vörös kő letört a fiatalember súlya alatt. A fiú súlyosan megsérült.

A vörös kőből faragott feszületet már nem lehetett megmenteni, a kereszt darabokra tört. Kókai Pál plébános akkor elmondta, hogy a kőkereszt fölújítása igen sokba kerülne, s nincs pénz a helyreállításra.

Iványi Aurél önkormányzati és Újhelyi István országgyűlési képviselő a keresztdöntés másnapján segítséget ígért. Csaknem egy év elteltével kiderült: a város sikerrel pályázott a kulturális örökségvédelmi minisztérium támogatására, s 700 ezer forintot nyert. Az 1 millió 100 ezer forintos helyreállítás költségének hiányzó részét az önkormányzat pótolta.

Kókai Pál érdeklődésünkre elmondta: fölállították az újonnan kifaragott feszületet, amelyet Bánvölgyi László szegedi szobrász-restaurátor készített el, világosszürke horvát mészkőből. Jézus öntöttvasból készült szobrát, amely nem sérült meg a kereszt ledöntésekor, bronzszínű védőréteg óvja az időjárás viszontagságaitól. Az új feszület megszentelésének időpontjáról még nem döntöttek.

Nyilas Péter
Démagyarország Online, 2003. október 24.