Kimondottan fontos és halaszthatatlan esetben járjanak csak autóval, a kisgyerekeket ne vigyék forgalmas főutak közelébe – Botka László polgármester erre kéri a szegedieket, mert a levegőben mért szálló por mennyisége meghaladta az egészségügyi határértéket.

Európa legszigorúbb szmogrendelete a magyar, tavaly ősz óta hatályos. Eszerint szmogriadó van, ha két egymást követő napon a szálló por mennyisége köbméterenként eléri a 100 mikrogammot, és az időjárási helyzet javulása sem várható. A rendelet egy alacsonyabb tűréshatárt is megszab: a tájékoztatási fokozat 75 mikrogramm köbméterenként. Szegeden, a Kossuth Lajos sugárúti automata mérő tegnapi adatai szerint a levegő szállópor-szennyezettsége meghaladta a 81 mikrogrammot köbméterenként, amely 64 százalékkal több, mint az egészségügyi határérték.

Mivel a jelenség az elkövetkezendő napokban várhatóan nem változik, Botka László, Szeged polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy ne használjanak autót, csak kimondottan fontos és halaszthatatlan esetben. A légszennyezettség csökkentése érdekében vegyék igénybe inkább a tömegközlekedési eszközöket. A polgármester arra is felhívja a szegediek figyelmét, hogy kisgyerekekkel ne sétáljanak, őket ne levegőztessék a forgalmas főutak környezetében.

Kardos Sándortól, az Alsó-Tisza-vidéki Környezetvédelmi Felügyelőség igazgatójától megtudtuk: Szeged felett megrekedt egy hideg légréteg, emiatt a meleg, szennyezett levegő nem tud feláramlani. – Jelenleg a tájékoztatási és a riasztási küszöb között vagyunk félúton – mondta Kardos Sándor.

Egyelőre csak felhívják a lakosság figyelmét, mit tegyenek, hogy megelőzzék a további szennyeződést. Ha a megülepedett levegő marad, változás csak akkor lenne tapasztalható, ha Szegeden minden második ember letenné a gépjárművét, hiszen a tranzitforgalom továbbra is szennyezné a levegőt.

Jövő hétig változatlan

Csütörtökön kicsit megélénkül a szél, valamivel tisztább lesz az ég, de északkelet felől még hidegebb levegő éri el térségünket. Ezért jövő hét közepéig várhatóan a város felett marad az alig mozduló, hideg légpárna.

Bobkó Anna, delmagyar.hu, 2009. január 8.