Ha ez a cserépdarab mesélni tudna, naphosszat hallgathatnánk a történeteit. Kürtösi Sándorék egy tanyán találták az 1936-ban égetett cserépdarabot, amely annak idején a szőregi tégla- és cserépgyárban készült. A különleges cserépre sokáig nem is figyeltek fel: lebontották, majd egy vihart követően visszarakták a tetőre, mígnem egy véletlen folytán észrevették, a történelem egy szelete került hozzájuk. Az akkor tinédzserkorú Tipity Ilona 80 éve írta rá nevét. Hosszas keresgélés után Szegeden sikerült megtalálni a Tipity családot.

Fotó: Kürtösi Sándor

Fotó: Kürtösi Sándor

“Még 1940-ben nagy árvíz pusztított Ócsán, a környékbeli majorságok gazdasági épületei megrongálódtak, de a tanyán, amit a vejem néhány éve vásárolt, megmaradt az úgynevezett gazda lakóépülete. Valószínűleg ekkor kerülhetett ide a cserép is” – vágott bele Kürtösi Sándor annak a 80 éve égetett cserépnek a történetébe, ami bár évek óta a tanyájukon volt, sosem figyeltek fel különlegességére. Kürtösi Sándor áprilisban, kerti munkák közben vette észre, hogy az egyik fa tövébe támasztott cseréphalom között egy írott példány is lapul, a következő szöveggel: “Tipity Ilonka írta 1936. V. hó 26. Szőreg”.

A cserepet többször leszedték, áthelyezték, az időjárás viszontagságai sem kímélték, a szignózott példány azonban még a második világháborút is túlélte. Kürtösi Sándor és családja lázas nyomozásba kezdett, hogy megtalálják Tipity Ilonka rokonait. A közösségi oldalak és a tudakozó segítségével ráakadtak a szegedi Tipity Anikóra, akinek nagynénje volt az 1936-ban még tinédzser Ilonka.

“Amikor először megláttam a cserepet, nagyanyám kézírását fedeztem fel benne, ő is Szeged környékéről származott. Amíg nem jön érte az örökös, nagy becsben őrzöm, ami külön vicces annak tükrében, hogy korábban ide-oda pakolgattuk a portán. Többször is körbejártam már az épületet, hátha találok még valamit. A család ezen mindig csak mosolyog.”

Szerettük volna felvenni a kapcsolatot a szegedi rokonokkal, Tipity Anikó készséggel segített volna a közelebbi családtagok felkutatásában, sajnos azonban nem sikerült “mikorfonvégre” kapnunk őket.

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Kürtösi Sándor