Heves zivatarok, helyenként felhőszakadás és jégeső várható szombaton egy nyugat felől érkező hidegfrontnak köszönhetően.

Jellemző lesz az erős szél is, többfelé akár 100 kilométer per órás széllökések is lehetnek. A front hatása először a Dunántúlon érződik, majd a délutáni, esti órákra eléri a keleti országrészt is.

Nyugat felől érkezik egy hidegfront, hatásával először a dunántúli területeken, majd délutáni, esti órákban már keleten is számolni kell – mondta a Független Hírügynökségnek Jenki Szilvia, az Országos Meteorológiai Szolgálat meteorológusa. A szakember kifejtette: ez azt jelenti, hogy nyugat felől egyre több helyen megnövekszik a felhőzet; sokfelé várható záporeső és zivatar. Helyenként felhőszakadásra és jégesőre is számítani kell. Többfelé viharossá fokozódik az észak-nyugati szél, néhol akár 100 kilométer per órás széllökések is lehetnek.

A meteorológus arról is beszélt, hogy szombaton még keleten kánikula és 35 fok várható; a nyugati megyékben délután már 20 fok körülire hűl a levegő. Vasárnap az ország egészére jellemző lesz a mérsékelt meleg: 22-26 fok között alakul a délutáni hőmérséklet. Ezen a napon egyre többfelé csillapodik a szél és a csapadék is. Főleg északon és keleten lehetnek záporok.

Független Hírügynökség/delmagyar.hu, 2009. július 18.