Több mint 15.000 ember volt kíváncsi szombaton, az idén tizedik alkalommal megrendezett kübekházi Operettfalura. A hétvégi eseményen olyan világhírű és Kübekházára visszatérő hazai énekesek léptek fel, mint Pitti Katalin vagy Jankovits József.

A korábbi évekhez hasonlóan, óriási érdeklődés övezte az idei jubileumi kübekházi Operettfalut. Rekordszámú érdeklődő, több mint 15.000 ember érkezett a világhírű Magyar Operett ünnepére. A zenés, kulturális eseményt 1999 óta tartják meg a Szeged-Szőregtől alig pár km-re lévő kis település főteren. Az idei már a 11. lett volna a sorban, azonban tavaly az ígéretek és bíztatások ellenére nem gyűlt össze elegendő támogatás az ingyenesen megtekinthető eseményre. A rendezvény főtámogatója a Csongrád Megyei Önkormányzat mellett természetesen Szeged város és még számos cég biztosította az operett ünnepének idei pénzügyi hátterét.

A gálaest fővédnöki tisztségét a Csongrád Megyei Közgyűlés elnöke, Magyar Anna látta el, aki a csütörtöki előkészületek alkalmával Pitti Katalint az Operettfalu nagykövetévé fogadta. Magyar Anna személy szerint is fontosnak tartotta az esemény támogatását, hiszen a Csongrád Megyei Önkormányzat másfél millió forintot különített el erre a célra. A közgyűlés elnöke egy interjúban kiemelte, hogy ennek a támogatásnak is köszönhetően több ezer ember hallgathatja meg ingyen például a világhírű, Déryné- és Liszt-díjas Pitti Katalint vagy Jankovits Józsefet és Straub Dezsőt. Az Operettfalu 7 millió forintos költségvetésének jelentős részét, így idén a főtámogató Csongrád Megyei Önkormányzat  biztosította. Az Operettfalu díszítéséről pedig közel harmincezer szál virág gondoskodott, a figyelmes szemlélődő kardvirágot, liliomot, sőt lisianthus-t is felfedezhetett a virágkompozíciókban, melyet szőregi és balástyai virágtermelők ajánlottak fel.

A X. jubileumi Operettfalu programjai szombaton reggel 10 órakor kezdődtek a kézművesek, vendéglátósok kitelepülésével, majd 15 órakor megnyitott a Kisposta, ahonnan képeslapokat lehetett küldeni, valamint apró ajándékokat vásárolni. A szentmisét, a Mórahalmi Fúvósokat és a zenés áhítatot követően a Szövetség Zenekar lépett a színpadra, majd 19.30-tól elindult a neves művészeket szállító menet a Szirovicza-majortól a főtérre.

Az Operettfalu nyolc óra után vette kezdetét. A falu főterén szinte mozdulni sem lehetett, annyian voltak kíváncsiak az ismert énekesek és művészek előadásaira. A szerencsésebbek és a korán érkezők a színpad közelében találhattak helyet maguknak.

A jubileumi gálán olyan híres és kedvelt előadók produkcióját hallgathatta meg a publikum, mint például Pitti Katalin operaénekes, Straub Desző  színművész, Jankovits József magánénekes, Nagy Ibolya primadonna, Boncsér Gergely bonviván, Teremi Trixi szubrett, Bozsó József táncos komikus vagy Kokas Piroska színművésznő.

A két részből álló gálaest éjfélig szórakoztatta a népes közönséget, majd tűzijáték zárta az operettfesztivált, melyet reméljük jövőre is meg tud rendezni Molnár Róbert polgármester és szorgos csapata.

webradio.hu, 2009. július 26.