A “Családbarát Ország 2015″ című rendezvénysorozat hamarosan fináléjához érkezik. A Somogyi-könyvtár Dóm téri épülete és fiókkönyvtárai adtak otthont tavaly november óta közel félszáz családi programnak, köztük zenés gyermekszínházi, valamint könyvillusztrátori grafikus foglalkozásoknak, illetve elsősorban felnőtteknek szóló előadásoknak.

„…és boldogan élnek, míg meg nem halnak” – ismert zárómondata ez a magyar népmeséknek, s ez esetben mottója a “Családbarát Ország 2015″ című rendezvénysorozatnak is, melynek keretében a Somogyi-könyvtár tavaly óta közel félszáz programot szervezett. Az országos sorozat februárban utolsó állomásához ér, az elkövetkező napokban, hetekben kicsiket és nagyokat több mint 40 eseményre várják a város különböző helyszínein.

A Dóm téri épületben működő Gyermekkönyvtár mellett a Rókusi, Tápai Petőfi-telepi, Odesszai, Szőregi és Dorozsmai fiókkönyvtár ad otthont a kiemelt rendezvényeknek. A fináléban számos program: a családok működését támogató előadásokkal, zenés gyermekszínházi programmal, ölbéli játékokkal és mondókákkal anyáknak és babáknak, könyvillusztrátor grafikus foglalkozással kisiskolásoknak és szüleiknek, bevezetés a babaolvasás mikéntjébe és hogyanjába, mesedélelőttök és délutánok, papírszínház-előadásokkal, valamint mesékhez és a farsanghoz kapcsolódó kézműves foglalkozásokkal telnek meg a bibliotékák.

Andóczi Balogh Éva, a Somogyi-könyvtár PR munkatársa hírportálunknak szemezgetett a legérdekesebb programokból. Február 6-án, szombaton a Szabad Ötletek Színháza Pöttyös Panni mesejátékával készül a kicsiknek, míg a legkisebbeknek február 22-énKovács Zsanett, a Móra Kiadó munkatársa beszél arról, miért és milyen könyvekből érdemes felolvasni a gyerkőcöknek már újszülött koruktól. A párkapcsolati konfliktusok sem maradhatnak ki a repertoárból, Pálkúti Adrienn klinikai szakpszichológus a kapcsolati válságról tart érdekes és hasznos előadást a Szőregi fiókkönyvtárban. Ugyancsak a párkapcsolat kerül terítékre Süveges Gergő Príma-díjas újságíró és műsorvezető, valamint felesége Süvegesné Rudan Margit estjén a Petőfi-telepi fiókkönyvtárban, “Mi segít megőrizni a hűséget?” címmel. Süveges Gergő és felesége 2010-ben a Házasság hete rendezvénysorozat arcai voltak, már akkor is nyíltan és szívesen avatták be családi életükbe az érdeklődőket, sőt, a sajtót is. Négy gyermekük van, így elsősorban a nagycsaládos, nehezített pályás párkapcsolat témája rendre felkerül előadásaikon.

A Családbarát ország 2015 című rendezvénysorozat az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával és a Család-, Ifjúság- és Népesedéspolitikai Intézet közreműködésével valósul meg.

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu