Tizenegy éve húzódik a szőregi hulladékudvar létesítésének ügye. A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél vaskos dossziéban gyűjtötték össze a próbálkozások leiratát. Ismét napirendre került a hulladékudvar létesítése, mert többé Újszentivánra nem hordhatják a szőregiek a hulladékot.

Többé nem vehetik igénybe a szőregiek az újszentiváni hulladékudvart. Legközelebb a sándorfalvi útra kell elszállítaniuk a hulladékot – hallottuk Szőreg önkormányzati képviselőjétől, Iványi Auréltól. Lenne másik megoldás is, ha megépülne Szőreg határában a hulladékudvar. Lukács Attila, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. környezetgazdálkodási divízió vezetője rengeteg próbálkozást dokumentált az elmúlt években. “A helykeresés már 11 évvel ezelőtt megkezdődött” – mondta Lukács Attila. A kiválasztott ingatlanok ellen több esetben lakossági fórumokon tiltakoztak az emberek. Amikor a szerb temető mellé akarták helyezni a hulladékudvart, akkor a Szőregi Görögkeleti Egyházközösség nyújtott be vétót. Legutóbb a szegedi építési szabályzatnak nem felelt volna meg a terület.

“A számos próbálkozás ellenére társaságunk célja továbbra is az, hogy a szőregi lakosság számára elérhetővé váljon egy közvetlen a lakókörzetük közelében levő hulladékgyűjtő udvar használata” – tudtuk meg a környezetgazdálkodási divízió vezetőjétől.

Az önkormányzat ismét kiszemelt egy területet, amelyet Szőreg központjából, a Csorda járáson lehet megközelíteni. A kétezer négyzetméteres mezőgazdasági terület magánkézben van. A tulajdonos, Szirovicza Ernő elfogadná a szegedi önkormányzat ajánlatát és egy másik földterületre cserélné az ingatlant – hallottuk Szőreg önkormányzati képviselőjétől Iványi Auréltól.

A lehetséges hulladékudvartól kétszáz méterre van egy erdő, ami mögött természetvédelmi terület, ősgyep húzódik, amely jól látható a www.termeszetvedelem.hu internetes portálon található hivatalos térképen. Erre hivatkozik az a tanyatulajdonos is, aki háromszáz méterre lakik a leendő hulladékudvartól. Kocsis Miklós aláírást gyűjtött, és az ott létesítendő lerakó ellen érvelt.

“Kihangsúlyozom, nem a szőregi hulladékudvar ellen vagyok, csak ne ezen a helyen épüljön meg. A Szerb utcaiakkal együtt azért tiltakozunk, mert a hulladékudvarból áradó kellemetlen szagot az uralkodó széljárás oda hordaná” – magyarázta Kocsis Miklós.

Lukács Attila szerint, mivel csak szelektív hulladékokat fogadnak be, így szag-, esetleg bűzhatással nem kell számolni, rágcsálók nincsenek.

Kocsis Miklós azt javasolta, hogy a régi tsz központban ideális helye lenne a hulladékudvarnak. Ahogy mondta, legalább rendbe hoznák a területet, és pénzt is lehetne spórolni, mert betonozni már nem kell.

A parttalannak látszó vitában újabb fordulat akkor lesz, amikor a szegedi önkormányzat tulajdonosi bizottsága tárgyalja a telekcserét. Egyelőre erre még várni kell.

Cs. Gát László, szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Illés Tibor, szegedma.hu