Tizedik alkalommal rendezik meg november 19-én, szerdán Szegeden a Szolidaritás éjszakáját, hogy felhívják a figyelmet a hajléktalanok problémáira. Ez az esete egyedülálló lehetőség arra, hogy bárki közelről betekinthessen a hajléktalanok világába, legyőzve ezzel az előítéletekből fakadó félelmeit.

A Katolikus Egyetemi Lelkészég által szervezett akció célja az idén is az, hogy az utca emberének és a döntéshozóknak egyaránt megmutassák magukat a társadalom perifériájára szorult emberek: az érdeklődők betekinthetnek a hajléktalanok világába, hétköznapjaiba, megismerhetik őket úgy, ahogyan máskor nem nyílik erre lehetőségük.

November 19-én, szerdán délután 6 órakor a Dugonics téren a megjelenteket Kondé Lajos, a Szeged-Csanádi Egyházmegye pasztorális helynöke, Rigóné Kiss Éva, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat régiótitkára és Joó Magdolna, a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője köszönti, majd a Brotherz zenekar előadása következik.

Este fél 8-tól Élő könyvtárt szerveznek a hajléktalanokkal és az őket látogató önkéntesekkel az előítéletek lebontása jegyében. Lesznek szituációs játékok és este 9 órától plenáris beszélgetésre is sor kerül: a meghívottak Joó Magdolna, a Bajai úti hajléktalanszálló vezetője és Szabó Judit mentőorvos, valamint az Alsóvárosi Szent Ferenc Konyha képviselője.

Este 7 órától meleg vacsorával várják a fedél nélkül élőket, 21 órakor pedig imádsággal emlékeznek meg az utcán elhunytakról. Éjjel fél 10-től hajnalig csendes virrasztást szerveznek a tűz körül.

A program ideje alatt végig meleg teával várják résztvevőket, de lehet sakkozni és kártyázni is.

Adományokkal is lehet támogatni a rászorulókat: a helyszínen gyertyát, tartós élelmiszert, meleg ruhákat, hálózsákot, sátrat, dunyhát, takarót és pokrócot várnak a szervezők, de természetesen a pénzadományt is szívesen fogadják. Jótékonysági süteményvásárt is rendeznek a hajléktalanok javára.

Az akcióhoz idén is csatlakozott a Református Egyetemi Lelkészség, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és az Indóház téri hajléktalanszálló.

szeged.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: szeged.hu