Romániában egymás után épülnek a tisztítóművek

Aradon megépült a szennyvíztisztító mű, a 13 ezer lakosú Lippán jövőre készül el, s ezzel újabb napi 3000 köbméter lakossági szennyvíztől szabadul meg a Maros. A folyó a következő tíz évben – részben uniós támogatással – egyre tisztább lesz, de persze van még tennivaló. Medgyesi Pál, a Makó Térségi Víziközmű Kft. igazgatója román–magyar összefogást javasolt egy lippai konferencián.

Az elkövetkező tíz év alatt érzékelhetően tisztábbá fog válni a Maros magyarországi szakasza – jósolja a Makó Térségi Víziközmű Kft. igazgatója, Medgyesi Pál. A vízügyi szakember reményeit arra alapozza, amit a napokban a romániai Lippán, egy vízügyi konferencián hallott: odaát épülnek az új szennyvíztisztítók.

A konferencián Medgyesi Pál előadását azért hallgatták meg, mert most a tizenháromezres Lippa készül arra, amit tőle száz kilométerre Makó már megvalósított: új, biológiai szennyvíztisztítót építenek, méghozzá a jövő év elejére, 650 ezer eurós uniós támogatásból. Ezzel a folyó újabb napi 3000 köbméter lakossági szennyvíztől szabadul meg. Aradon már elkészült és működik az ottani korszerű tisztítóüzem.

Ezzel azonban a Maros tisztasága még korántsem megoldott probléma. A folyó teljes hossza a forrástól a szegedi torkolatig mintegy hétszáz kilométer, és völgyében települések sokasága húzódik. A szennyvíz biológiai tisztítása mindenekelőtt Makónak és Szegednek az érdeke, hiszen – bár a folyó valamelyest képes az öntisztulásra – végső soron az összes szenny hozzánk érkezik – magyarázza a vízügyi szakember. A konferencián éppen ezért román–magyar szakmai együttműködést javasolt a Maros rehabilitációja, a vízminőség javítása, a természeti erőforrások optimális és igazságos kiaknázása érdekében. Medgyesi Pál úgy látta, az elképzelésre román oldalon van fogadókészség. A szakmai együttműködés kereteit, ahogyan a szennyvíztisztítók megépítéséhez szükséges támogatást is, az unió adhatja meg – mondja a makói szakember.

Szabó Imre
Délmagyarország Online, 2007. február 1.