Kedvező fordulat történt a szőregi illegális szemétdomb ügyében. Egy forintért gazdát cserélt a legnagyobb, még szennyezett terület, amelynek új gazdája már meg is kezdte a hulladék elhordását. Az ugyancsak szeméttel borított rét idős tulajdonosának tavasszal civil szervezetek segítenek a takarításban.

Hirtelen fölgyorsult a szőregi illegális hulladéklerakó telep másfél évtizede húzódó ügye. Nemrégiben még arról számoltunk be, hogy az önkormányzat kimérette a vadlerakó városi tulajdonú területét, s onnan – de kizárólag csak onnan – elhordták az engedély nélkül odacsempészett szemetet.

Ezután a szomszédos, 6 ezer négyzetméteres telek tulajdonosa tiltakozott a nyilvánosság előtt, mondván: ő nem felelős a portájára borított hulladékért, s nem szívesen fizetne százezreket a szemét elszállításáért. Az önkormányzat azonban nem támogatta kérését, mert – az indoklás szerint – akkor mások ugyanígy igényt tarthatnának a hasonló költségek áthárítására.

Időközben levelet írt szerkesztőségünkbe a vadlerakóhoz vezető út mentén elterülő rét tulajdonosa is. Az idős ember ugyancsak sérelmezte, hogy a kaszálót, ahol nyaranta legelésző teheneket is láthattak az arra járók, leborított szemétkupacokkal mocskolták be.

Iványi Aurél, a terület önkormányzati képviselője azonban váratlan és pozitív fordulat bekövetkeztéről tájékoztatta lapunkat. Elmondta, hogy tudomása szerint egy forintért gazdát cserélt a támogatást kérő vállalkozó szemetes telke, s az új tulajdonos már neki is látott a terület fölszabadításának.

Ugyancsak megoldódni látszik az idős bácsi rétjének sorsa is. A képviselő elmondta: az önkormányzatnak változatlanul nincs pénze a magánterületen heverő hulladék elszállíttatására, de mégis van segítség. Iványi Aurél terve szerint a bácsi rétjét tavasszal helybeli civil szervezetek összefogásával tisztítják meg a szeméttől.

A hosszabb időre szóló megoldást jelentő hulladékudvar megépítéséről a jövő évi városi költségvetés elfogadása után lehet pontosabbat megtudni. A helyet már kijelölték (ez is eredménynek számít, hiszen a korábbi években számításba vett hat változat közül egyiket sem sikerült elfogadtatni). Szabó Ferenc, a Szegedi Környezetgazdálkodási Kht. igazgatója korábbi tájékoztatása szerint a szőregi hulladékudvart a vasútállomással szemben, a temető szomszédságában építik föl. A munka remélhetőleg tavasszal megkezdődhet.

Nyilas Péter
Délmagyarország Online, 2003. december 20.