Szegedet sem kerülte el a helyi gazdálkodók termékeit népszerűsítő úgynevezett zöldségdoboz rendszer. Igaz, itt nem lehet alkudozni az árussal egy kis kedvezmény reményében, azonban az biztos, hogy a fokhagyma makói, a paradicsom pedig mórahalmi termőföldeken nevelkedett.

Még mindig bizonytalanok a magyarok ha online vásárlásról van szó, azonban kétségtelen, hogy egyre többen választják a webshopok nyújtotta kényelmet és gyorsaságot. Mióta a legnagyobb multi is elérhetővé tette ezt a szolgáltatást, megszaporodtak a házhoz szállító autók Szeged utcáin – főleg a zsúfolt pénteki és szombati napokon. Szinte ezzel párhuzamosan ütötte fel fejét a bizonyos helyeken doboz, máshol kosár néven futó zöldség és gyümölcsszállító közösségi rendszerek, amelyek a helyi termelők szezonális portékáiból válogatnak minden egyes héten. A klasszikus “tapogatós módszer” híveinek sem lehet kifogása a közvetlenül a gazdáktól származó, online rendelhető zöldségekkel és gyümölcsökkel szemben. Igaz, így nem lehet alkudozni egy kis kedvezmény reményében, vagy az eladó jóindulatától függően meglékelni a dinnyét.

A környékbeli gazdálkodókat népszerűsítő kezdeményezés Szegedet sem kerülte el: a Zöldségdoboz Rendszer Szegeden azért alakult, hogy a helyiek ne csak a kínai fokhagyma vagy a chilei cseresznye közül válogathassanak, hanem elérhető áron jussanak hozzá a Csongrád megyei termelők áruihoz anélkül, hogy korán reggel át kellene verekedniük magukat piacon. A helyben elérhető szolgáltatás ötlete két éve fogalmazódott meg, amelyről az egyik alapító, Bohus Gábor beszélt részletesebben portálunknak. “Egyre fontosabbnak tartjuk azt, hogy tudjuk, mit eszünk. Ha valaki a mi dobozunkban lévő paradicsomot eszi, biztos lehet benne, hogy nem egy spanyolországi többhektáros területen lévő üvegház termékéből eszik, hanem tudhatja, hogy ezt például egy mórahalmi család termelte. A gazdálkodókat egyébként személyesen ismerjük” – fogalmazta meg az alapelképzelést. A termelőknek ez remek lehetőség a “bemutatkozásra”, ráadásul minél többféle gyümölcsöt és zöldséget kínálnak, annál gyakrabban járulhatnak hozzá a heti doboz tartalmához.

Egy kis ízelítő a múlt heti kínálatból: eper, cseresznye, uborka, fokhagyma, sárgarépa és zeller került a pénteki szállítmányba, ami egyébként két személy számára bőven elég egy finom saláta, zöldségleves, vagy akár egy tepsi vendégváró sütemény alapjául. “Azon kívül, hogy mindig szezonális termékek kerülnek a csomagba, arra is figyelünk, hogy a tartalmából össze lehessen állítani egy étkezést. Például ha van újkrumpli, akkor legyen mellette petrezselyemzöld, esetleg a sárgarépa mellett zöldség” – folytatta az alapító.

A doboz alig több mint ezer forint, külön lista alapján pedig tetszés szerint kiegészíthető tojással, almacsipsszel és egyéb vegyszermentes termékekkel, ha pedig a vásárló igényli, akár házhoz is szállítják számára a zöldségdobozt. “Reméljük, hogy egyre többeknek lesz fontos az, hogy tudja, mi és honnan kerül az asztalára. Mi, városi emberek ennyit tehetünk azért, hogy a mezőgazdaságban boldogulni akaró emberek érezzék, hogy van szükség a munkájukra, termékeikre. Ezáltal nem csak lelkileg, de gazdaságilag is úgy érezzük, jó dolog, amit csinálunk.”

Gaál Bernadett, szegedma.hu

Borítókép: Illusztráció. Forrás: szegedma.hu