Termet neveztek el Péterné Aranka tanító néniről a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában. Az egykori pedagógus emlékére egy alapítványt is létrehozott férje, Péter László, Szeged díszpolgára.

Minden évben Aranka napon anyagi támogatást kapnak azok a hátrányos helyzetű tanulók, akik kiemelkedő eredménnyel zárják általános iskolai tanulmányaikat.

Péterné Lakatos Aranka példaként szolgálhat a mai pedagógusok számára. Kedvessége, munkássága, gyermekszeretete kiemelte őt pályatársai közül. 2005-ben hosszú betegség után hunyt el.

Testvére, Lakatos Lajos emlékét felidézve elmondta, Aranka egészen szegény sorsból verekedte fel magát, líceumba került, jeles tanuló volt, zongorázott. Az volt minden vágya, hogy tanítónő legyen, már kisgyerekként is tanítósdit játszott a gyerekekkel

Fiatal tanítóként a munkájához hozzátartozott a kócos fejek fésülése és hogy mosakodásra bírja a nebulókat. 60-an egy osztályban, olajos padló és szenes kályha – ilyen körülményekről írt önéletrajzában Aranka néni. Mindenki szegény volt, de szerették egymást.

Régi kollégája, Zsivity Demeter 25 évig dolgozott vele együtt. Szerint nagyon aranyos tanárnő volt, a gyerekek nagyon szerették, neki pedig egy segítőkész kollegája volt.

Péter László, Szeged díszpolgára, felesége emlékére hozta létre a Péterné Aranka Alapítványt 2005-ben. Eddig 16 kossuthos diák kapott csaknem 2 millió forint támogatást a továbbtanuláshoz. Idén három lány részesült az elismerésben.

Péter László a múltra visszatekintve elmondta, kíváncsi lenne arra, hogy akik elsők között kapták a díjat, most mit csinálnak és milyen eredménnyel dolgoznak pályájukon.

Az iskolában már tábla is őrzi Aranka néni emlékét. Ezt az osztályt róla nevezték el. Az egykori tanító hitvallása ma is megállja helyét: „A gyerekeket szeretni kell. Fölemelni a lehajtottak fejét, beszélgetni velük, nevelni és oktatni őket.”

szeged.hu

A Szeged TV tudósítása

szoreg.hu képtár