Éjszakai fagyok járnak, ezért felöltötték szokásos téli takarójukat a szegedi köztéri szobrok. Új lepel idén nem készült, így hagyományosan ,,télikabátot” adtak a környezetgazdálkodás munkatársai a Széchenyi téren Széchenyi Istvánra és Tisza Lajosra, a Stefánián Erzsébet királynéra és Dankó Pistára, a Móra parkban Tömörkény Istvánra és Móra Ferencre, valamint Szőregen Emesére.

Éjszakai fagyok járnak, ezért felöltötték szokásos téli takarójukat a szegedi köztéri szobrok. Új lepel idén nem készült, így hagyományosan „télikabátot” adtak a környezetgazdálkodás munkatársai a Széchenyi téren Széchenyi Istvánra és Tisza Lajosra, a Stefánián Erzsébet királynéra és Dankó Pistára, a Móra parkban Tömörkény Istvánra és Móra Ferencre, valamint Szőregen Emesére. A Glattfelder téri Szeged múzsája című alkotás is megkapta a rakétakilövőnek, illetve konzervdoboznak becézett védőburkolatát. A leglátványosabb mozzanat tegnap zajlott. Az alsóvárosi Mária-szoborcsoportot öltöztették fel a szakemberek négy különálló kenderhuzattal, két rétegben. Hogy elérjék, emelőkosaras autóval emelkedtek a magasba.

Az alsóvárosi barokk ritkaság megérdemli a kitüntetett védelmet. Segítő Mária és szülei, Szent Anna és Szent Joachim szobra ötven éve került elő a ferences templom alól, és restaurálás után kilenc éve avatták fel újra. Nem minden köztéri szobrot óvnak télire, csak amelyiknek a kora vagy az anyaga azt megköveteli. A Klauzál téri oroszlános kutat például korábban betakarták, az utóbbi években viszont nem kapott ponyvát. Alkotója jelezte, hogy télen is dísze lehet a belvárosnak, hiszen teljesen fagyálló anyagból készült. A leplek felhelyezése után a szökőkutak egy részét is befedték a környezetgazdák, és a díszkivilágítás felszerelésén dolgoznak tovább.

Dombai Tünde, delmagyar.hu

Borítókép: Fotó: szoreg.hu