A hétvégén tizenegyedik alkalommal rendezték meg a szőregi rózsaünnepet, amelyet azonban két napon eső áztatott, ezért számos programot törölni kellett. A rózsaünnepi felvonulás és a Csipkerózsa Hercegnő választás azért rendben lezajlott.

A hétvégén rendezték meg a XI. Szőregi Rózsaünnepet a Szegedhez tartozó településen. A szervezők számításait azonban alaposan keresztülhúzta a nem várt vihar és a heves esőzések. Az országos hírű fesztivál egy éves megfeszített munkáját tette tönkre részben a zord időjárás a hétvégén, hiszen a pénteki és a vasárnapi programok egy részét törölni kényszerültek a rózsaünnep szervezői. Öröm az ürömben, hogy a legnagyobb érdeklődésre számot tartó rózsaünnepi felvonulás egy kis intermezzót leszámítva rendben lezajlott a három naposra tervezett eseményen. A pénteki nyitónapot szinte teljes egészében elmosta az az özönvízszerű esőzés, amely elérte az országot a hétvégén.

A szombatra tervezett eseményeket, így a rózsaünnepi karnevált viszont megkímélték az égiek. Szombaton gőzerővel folytak a munkálatok a szőregi dísznövény „ÁFÉSZ” udvarán, hiszen itt díszítették fel azokat a hintókat és egyéb járműveket, melyek a tizenegy éve megtartott fesztiválon végigvonulnak a település két fő utcáján. A Rózsák teréről számos virágdíszbe öltöztetett fogat, teherautó, kistraktor, személyautó sőt még quad is csatlakozott a felvonuláshoz. A járműveket több, mint 200-féle rózsafajtával díszítették, amelyek a laikusok számára nehezen megkülönböztethetőek. Hegedűs Orsolya rózsakirálynőt is egy díszes hintó szállította végig a Magyar és Szerb utcán.

Idén a kevés számú jelentkező miatt nem választottak új királynőt a rózsatermesztők, így a megtisztelő címet kivételesen továbbra is Orsolya birtokolhatja. A választás azonban nem maradt el, hiszen első ízben ítélték oda a Csipkerózsa Hercegnő címet a szervezők a legtündéribb kishölgynek. A szőregi újságban meghirdetett választást Lengyel Laura nyerte, míg Webrádió portálunkon Hajnal Katára adták le a legtöbben voksukat. A játékos Csipkerózsa Hercegnő választásnál természetesen minden kicsi kapott ajándékot és egy rózsával díszített fejpántot is. A kis hercegnők között a legfiatalabb alig pár éves, míg a „legkorosabb” jelölt mindössze 10 esztendős volt. A Csipkerózsák még egy rövid produkcióval is készültek, melyet nagy sikerrel adtak elő a fesztivál nagyszínpadán.

A XI. Szőregi Rózsaünnep felvonulására 44 jármű „nevezett”, volt amelyiket helikopternek „álcáztak” a szorgos szőregi kezek. A hagyományos teherautók és hintók mellett, veterán járműveket is láthatott a több ezres publikum. A menethez Opel Manta, Rekord, sőt még egy Senator is csatlakozott. A karnevált csak egy apróbb incidens zavarta meg, amikor is az egyik ló nem tudni miért, de megbokrosodott. Az ágaskodó Rambó nevű csődört és a kocsit végül kivették a sorból. A kocsiban a magyarországi Velencéből érkezett hölgyek ültek, akik első alkalommal vendégeskedtek a rózsaünnepen.

A szőregi rózsák szirmainak elszórása után a menet egy része a Szabadidőparkba hajtott, ahol már kezdődtek is a programok. A legnagyobb érdeklődésre természetesen a már korábban említett Csipkerózsa Hercegnő bemutatkozás és választás tartott számot, a nyertes kishölgy fejére Dr. Botka László, Szeged város polgármestere helyezte fel a „koronát”.

Az est Feke Pál musical énekes koncertjével és Galambos Lajos és barátai Szuperbulijával zárult. Sajnos a vasárnapi Korda György – Balázs Klári koncert a rossz időjárási körülmények miatt elmaradt.

webradio.hu, 2009. június 30.