Gálaműsor keretében osztották ki a nyugdíjas Ki, mit tud? és a senior novellapályázat győzteseinek díjait csütörtökön délelőtt a Senior Centerben. Az Idősügyi Tanács most először hirdetett a szegedi egyetemmel közösen novellapályázatot, a nyugdíjasok Ki, mit tud?-ját viszont az idén már hetedik alkalommal hirdették meg.

Teljesen megtelt csütörtökön délelőtt a Senior Center nagyterme a díjátadó gálaműsor alkalmából. A megjelenteket, közöttük Szabó Sándor országgyűlési képviselőt, valamint a novellapályázat zsűrijét – Szilasi László írót, Zsoldos Sándor irodalomtörténészt és Majzik Istvánt –, valamint a Kormányos László szatymazi polgármestert idős Boros Gyula, az önkormányzat idősügyi referense köszöntötte.

Elsőként a hét végén megrendezett Tavaszi forgatag elnevezésű sportverseny legidősebb versenyzői – a 80 éves Fodor Péternét és a 88 éves Mekler Ferencet – vehettek át könyvjutalmat.

A szegedi Idősügyi Tanács és az SZTE Kulturális Irodája Hagyaték címmel írt ki novellapályázatot, amelyre összesen 38 alkotás érkezett. A háromtagú zsűri a legjobbnak Szentes Bíró Ferenc A hal feje című novelláját értékelte, így ő vehette át az első díjat. Második helyezést ért el Csonka Miklós, a harmadik Böde László alkotása lett. A polgármester különdíját Szabó Sándor országgyűlési képviselő adta át Zámbori Ferencnének. A szegedi kistérség különdíját Hegedűs Ferenc vehette át. A Szegedi Tudományegyetem különdíjasa Péter M. László lett. A zsűri dicsérő oklevelét Zsidov Magdolna kapta.

Az idén már hetedik alkalommal rendezték meg a kistérség nyugdíjasainak Ki, mit tud?-ját, amelyen négy kategóriában összesen 243-an versenyeztek. A legjobbaknak járó díjakat szintén csütörtökön adták át.

A vers és prózamondás, színjátszás kategóriába összesen 16-an jelentkeztek valamilyen produkcióval. Közülük a legjobbnak Paja Imréné produkcióját találta a zsűri, második helyezést ért el Jávor Olga, a harmadik Zsódi Imréné lett. Az Idősügyi Tanács különdíját Lele Krisztián érdemelte ki.

A szólóének, szóló hangszer és hangszeres együttesek kategóriájában 19-en versenyeztek. Közülük a legjobbnak Gera Ferenc produkcióját ítélte a szűri. A második díjat megosztva kapta Gyuris János és Vízhányó Lászlóné, harmadik díjat vehetett át Csóti Kálmánné és Mákos Mátyás. A polgármester különdíját érdemelte ki tárogató játékával Király Imre, az Idősügyi Tanács különdíjasa a harmonikás Mizsei Zoltán lett, míg a kistérség különdíját az Illés Mária – Juhász Dezső tekerőlant duó vihette haza.

Öt csapat 37 versenyzővel nevezett a néptánc és társastánc kategóriába. Itt az aranyérmet a Tápai Hagyományőrző Egyesület néptáncosai vihették el, míg a két társastáncos – Nacsa Ferenc és Virágh Istvánné – állhatott a képzeletbeli dobogó második fokára. Harmadik helyezést értek el a Szatymazi Ficánkák.

A legnépesebb – énekkar, népdalkör – kategóriában tíz csoport összesen 171 fővel versengett az elsőségért. Ezt végül a Tápai Hagyományőrző Egyesület tagjainak sikerült elérniük. A Zsombói Bokréta Dalkör második, a Hagyományőrző Alsóvárosi Menyecskekórus, valamint a Szőregi Sárgarózsa Népdalkör pedig a harmadik helyezésnek örülhetett.

A díjátadót gálaműsor követte, amelyben fellépett a Tápai Hagyományőrző Egyesület, a Hagyományőrző Alsóvárosi Menyecskekórus, valamint Paja Imréné, aki Juhász Gyula Húsvétra című versével köszöntötte a tavaszt.

szeged.hu