Minden eddiginél nagyobb létszámban vettek részt a szőregi iskolások a hagyományos húsvéti hulladékgyűjtésen. A gyerekek az eldobált csikkek, üvegek láttán megjegyezték, csalódtak az emberekben.

Húsvéti nagytakarítást végeztek a szőregi utcákon az általános iskolások és a helyi civil szervezetek munkatársai március 23-án. A hagyományos szemétszedésre évente sor kerül a településen, de idén minden eddiginél nagyobb létszámban jelentek meg az alkalmi takarítók. Közel 150 iskolás és 30-40 felnőtt nyolc csoportban, zsákokkal, védőfelszerelésben gyűjtötte a hulladékot.

A szőregi általános iskola minden osztálya képviseltette magát, néhány majdnem teljes létszámmal. A verseny megnyitóján részt vett Újhelyi István, az MSZP alelnöke is. A csapatok a kilencórás rajtnál egy-egy térképből tudták meg, melyik területet kell megtisztítaniuk. Az eldobált zsebkendők, műanyag zacskók, flakonok zsákokba kerültek, ezeket a Környezetgazdálkodási Kht. munkatársai szállították el.

– A település 52 utcájából negyvenet megtisztítottak a gyerekek. A hosszú tél alatt hatalmas mennyiségű hulladék gyűlt össze, a kht. munkatársaitól ezért zsák- és gumikesztyű-utánpótlást kellett kérnünk. A háromórás munka alatt egy kukásautónyi hulladék gyűlt össze – mondta Iványi Aurél, Szőreg önkormányzati képviselője. A gyerekeket meglepte a rengeteg eldobált csikk, üveg, a verseny végén úgy fogalmaztak, csalódtak az emberekben.

A rendezvényen a tervek szerint a legtöbb zsákot megtöltő csapatokat jutalmazták volna, de olyan kicsi volt a különbség és olyan nagy az elvégzett munka, hogy minden csoport vásárlási utalványt kapott.

Szegedi Tükör, 2005. március