A szabadtéritől a rózsafesztiválig

Igen sokszínű programokkal várja tavasszal és nyáron Szeged mind a helyieket, mind a turistákat. A hagyományos szabadtéri játékok, Szeged-napi rendezvények és a szőregi rózsafesztivál mellett az idén emlékeznek meg a városban Dankó Pista halálának 100., illetve születésének 145. évfordulójára is.

Az idei szegedi tavaszi-nyári programsorozatot Dankó Pista halálának 100. évfordulójára rendezett megemlékezés nyitja meg március 29-én. Délután 2 órakor a híres cigány prímás díszsírhelyénél köszöntőt mond Botka László polgármester, majd szobránál emléktáblát avatnak. Június 14-én pedig a Dankó születésének 145. évfordulójára emlékeznek a szegediek.

Szeged életében fordulópontot jelentett 1719. május 21-e, ugyanis III. Károly ekkor írta alá a város szabadalomlevelét és az itt élők megkapták a történelmi címert. Ezért május 21-e a város napja. A szokásokhoz híven díszközgyűléssel kezdődik az ünnepségsorozat. Május 23-tól 25-ig bemutatkoznak Szeged testvértelepüléseinek kulturális csoportjai, de ekkor tartják a IV. hídi vásárt a lezárt Belvárosi hídón, valamint a halászléfőző fesztivált a Roosevelt téren. A vendégek pedig a Széchenyi tér platánjai alatt „olthatják szomjukat” a borfesztiválon.

A szőregi rózsa méltán világhírű. E nemes virág tiszteletére június 20-tól 22-ig háromnapos fesztivál rendeznek a szőregiek, melynek házigazdája Újhelyi István országgyűlési képviselő. Az első napon a termelőknek tartanak előadásokat, de utána már a „civileket” is várják. Többek között lesz felvonulás, néptánc, szépségverseny, valamint megnyitják az ország első rózsamúzeumát is.

Szeged most már elképzelhetetlen a szabadtéri játékok nélkül. A több mint hetvenéves múltra visszatekintő rendezvény július 11-e és augusztus 17-e között számos előadással kedveskedik közönségének.

A város és környékének szinte valamennyi programja megtalálható a Szeged és Térsége Turisztikai Szolgáltató Kht. által kiadott 2003-as Szegedi programajánlóban, ami többek között a Dugonics téri Tourinform-irodában is beszerezhető.

– Alapvető feladatunk, hogy nonprofit irodaként a helyi idegenforgalmi vállalkozásokat a versenysemlegesség figyelembe vételével piacra segítsük – mondta Mihály lllés, a kht. ügyvezető igazgatója.

Nyilvántartásba vészik a térség idegenforgalmi irodáit és begyűjtik róluk az összes szükséges információt. Cél, hogy az iroda mind a helyeik, mind a turisták számára útbaigazítást tudjon nyújtani, ezért az idegenforgalmi főszezonban a város frekventált helyére kihelyeznek egy információs bódét. A kht. feladatainak ellátására pénzt kap az idegenforgalmi alapból. Ez az összeg a befizetett idegenforgalmi adóból, illetve állami támogatásból áll.

A nemrégiben Budapesten megrendezett utazási kiállításon most a dél-alföldi régió volt a díszvendég: Ennek köszönhetően a fővárosban is megismerkedhettek többek között Szeged és térségének idegenforgalmi sajátosságaival is. Emellett a kht. képviselteti magát szinte minden nagyobb utazási kiállításon, így a pécsin, a zalaegerszegin, a miskolcin, az egrin, valamint a veszprémin.

K. T.
Szegedi Tükör, 2003. március