A tervekkel ellentétben mégsem szűnt meg tavaly decemberben a papírrecept, egy évig még kötelező kiadniuk a háziorvosoknak. A jogszabályváltozásról azonban nem minden orvos értesült, ez pedig gondot okozhat azoknak, akik helyett más váltaná ki a gyógyszereket.

Január elsejével eredetileg megszűnt volna a nyomtatott vény, az e-recept bevezetésének ugyanis éppen az volt a célja, hogy kiváltsa a papíralapú gyógyszerfelírást. Csakhogy tavaly év végén módosították a jogszabályt, így 2019-ben még kötelező felírási igazolást vagy receptet is a beteg kezébe adni.

A Népszava arról számolt be, hogy sok orvos nem értesült időben a karácsony előtti változásról, és idén már csak virtuálisan írják fel a gyógyszereket betegeiknek. Ez pedig gondot okoz azok esetében, akik helyett családtagjaik mennek a patikába. Ott ugyanis papír nélkül csak saját névre felírt gyógyszert lehet kiváltani, személyi igazolvány és tajkártya bemutatásával. Vagyis ha a háziorvos egy súlyos, otthon fekvő betegnek úgy ír fel gyógyszert, hogy erről nem ad ki papírt, azt a családtagok nem tudják hazavinni neki.

– Igazából ez a probléma eddig is fennállt. Heti rendszerességgel fordul elő, hogy recept nélkül szeretnének a hozzátartozók gyógyszert kiváltani

– mondta el Gyurisné Török Éva, a szegedi Kígyó Gyógyszertár vezetője, aki éppen ezért nem tapasztalja, hogy az év végi jogszabályváltozás miatt maradnának többen ellátatlanul. Hozzátette: nem is lenne jó, ha bármiféle hivatalos igazolás nélkül kiadhatók lehetnének a gyógyszerek, hiszen a patikus akkor nem tudná ellenőrizni, valóban annak a betegnek viszik-e, akinek azt az orvos felírta. – Hogy ezt a problémát 2019. december 31. után hogyan hidalják majd át, azt nem tudom. Valószínűleg meghatalmazást kell majd írnia a betegnek – jegyezte meg.

Szilárd András, a Háziorvosok Csongrád Megyei Egyesületének elnöke szintén nem érzi problémának, hogy a munkájukat érintő jogszabályváltozásra mindössze öt munkanapnyi idejük volt felkészülni.

 – Bár külön értesítést valóban nem kaptunk erről, azért lehetett tudni a módosításról. A szabályok nem ismerete pedig nem mentesít senkit

– fogalmazott. Az egészre egyébként azért volt szükség, mert egy évvel a bevezetése után a vényíró orvosok egy része még mindig nem használja az e-recept felírási lehetőségét. Hogy Csongrád megyében hány ilyen orvos lehet, azt Szilárd András nem tudta megmondani, de úgy fogalmazott, nem lehetnek túl sokan.

Becslések szerint a terápiára szorulók negyede, ötöde helyett a hozzátartozók vagy a szomszédjuk megy a patikába. Hogy ők milyen igazolásokkal vehetik át a csak az e-térben felírt pirulákat, az a mai napig nincs egyértelműen szabályozva. A mostani, egyedi esetek erre világítanak rá. Hogy megyénkben az elmúlt napokban hányan jártak úgy, hogy a háziorvosok tájékozatlansága miatt nem tudtak gyógyszert kiváltani, arról nincs statisztika. Szakemberek azt javasolják, a betegek vagy hozzátartozóik minden esetben kérjenek felírási igazolást a háziorvostól, akkor is, ha arról az orvos megfeledkezne.

Timár Kriszta, delmagyar.hu

Borítókép: Illusztráció. Fotó: Frank Yvette, delmagyar.hu