2006. október 1-jén ismét települési önkormányzati képviselők és polgármesterek választására kerül sor.

Az önkormányzati képviselők válásztására négyévenként egyszer kerül sor. vegyen Ön is részt a választáson, adjon felhatalmazást a közügyek intézésére! Kérjük, menjen el szavazni 2006. október 1-jén!

Az alábbi rövid tájékoztató segítséget nyújt Önnek, hogy ajelöltállítás és a szavazás legfontosabb szabályai ismeretében éljen választójogával.

A települési önkormányzati képviselők jelölése és választása
Jelöltet ajánlani a sárga színű ajánlószelvény kitöltésével és a jelöltnek vagy megbízottjának történő átadásával lehet. Egy választópolgár csak egy jelöltet ajánlhat, Képviselőjelölt az lehet, akit a településen lakóhellyel rendelkező választópolgárok legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

A helyi önkormányzati képviselőket a település választópolgárai vegye választási rendszerben választják meg. Ez azt jelenti, hogy a mandátumok mintegy 60%-át egyéni választókerületekben, 40%-át pedig listáról osztják ki. A jelölő szervezetek listáit nem kell ajánlani, kompenzációs listát ugyanis az a jelölő szervezet állíthat, amely az egyéni választókerületek legalább 1/4-ében tudott egyéni jelöltet állítani.

A szavazáskor Ön kizárólag egyéni jelöltekre szavazhat, míg a mandátumok másik része a jelölő szervezetek kompenzációs listáiról, a töredékszavazatok alapján kerül kiosztásra. Csak egy jelölt választható.

A polgármester jelölése és választása
A polgármesterjelöltet ajánlani a rózsaszínű ajánlószelvény kitöltésével, és a jelöltnek vagy megbízottjának történő átadásával lehet. Egy választópolgár csak eyg polgármesterjelöltet ajánlhat. Polgármesterjelölt csak az lehet, akit a százezer vagy ennél kevesebb lakosú településen lakóhellyel rendelkező választópolgárok 2%-a, de legalább 300, százezernél több lakosú településen a választópolgárok 1%-a, de legalább 2000 választópolgár jelöltnek ajánlott.

A szavazólapon valamennyi polgármesterjelölt neve ábécé sorrendben szerepel. Csak egy jelöltre lehet szavazni. Az lesz a település polgármestere, aki a jelöltek közül a legtöbb szvazatot kapta.

A települési kisebbségi önkormányzatok választása
A kisebbségi választáson azok a választópolgárok vehetnek részt, akik 2006. július 15-ig kérték felvételület a kisebbségi választói jegyzékbe. Kisebbségi választásra aton településen kerül sor, ahol legalább 30 választópolgár szerepelt a választói jegyzékben és a választást a helyi választási bizottság kitűzte.

A települési kisebbségi önkormányzat képviseőjelöltjeit nem a választópolgárok ajánlják, hanem kisebbségi szervezetek állíthatják. A választáson független jelölt nem indulhat. Az lehet jelölt, aki az adott kisebbség választói jegyzékén szerepel.

A települési kisebbségi önkormányzat képviselőtesztületébe megválasztható képviselők száma 5 fő. Ennél kevesebb jelölt esetén a választás elmarad.

A kisebbségi választói jegyzékben szereplő választópolgárok önálló szavazókörben adhatják le szavazataikat a jelöltekre. A szavazólapok kisebbségenként külön-külön készülnek, és a választópolgár csak annak a kisebbségnek a szavazólapját kapja kézhez, amely kisebbség választói jegyzékén szerepel. A szavazólapon a jelöltek a helyi választási bizottság által kisorsolt sorrendben szerepelnek. Legfeljebb 5 jelöltre lehet szavazni. Az az 5 jelölt lesz képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapta.

Választási Iroda

Kapcsolódó anyagok

Országos Választási Iroda