Egy lépés az egészségünkért – a széles körű összefogáson alapuló nagyszabású kezdeményezés Csongrád megye mind a 60 települését átfogja. Kakas Béla megyei elnök összegzi az eddigi eredményeket.

Kakas Béla. Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu

Kakas Béla. Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu

2015. június 17. és november 30. között valósul meg a TÁMOP-6.1.5-14-2015-0004 azonosítószámú „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” címet viselő, 798,46 millió forint összköltségvetésű projekt, mely egyebek mellett megelőző célzatú szűrésekkel, életmód-tanácsadásokkal és sportprogramokkal szeretné egészségtudatosságra nevelni a helyi lakosságot. A konzorcium vezetője a megyei önkormányzat százszázalékos tulajdonú cége, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. Kakas Béla közgyűlési elnök korábban hangsúlyozta: fontosnak tartja, hogy „gondos gazdái” legyenek a megye mind a 7 járására, mind a 60 településére kiterjedő népegészségügyi projektnek. Most arról kérdeztük, meddig jutottak el, és melyek a további hetek feladatai.

A teljes megyei lefedettséggel megvalósuló komplex egészségfejlesztési program máris számos nagyszerű eredményt mutat fel, a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. is a terveknek megfelelően halad projektrészével – tájékoztatta portálunkat Kakas Béla. Mint mondta, a megyei önkormányzat kft.-je készségfejlesztő ifjúsági szabadidős programokat szervezett 10 kistelepülésen 3 héten át, egészségfejlesztő, egészségnevelő tartalmakkal („Elterelő” közösségfejlesztés általános iskolásoknak), illetve az ellátóhelyektől legtávolabbra eső 21 településen mobil szűréseket szervezett. A komplex szűrésre berendezett utazó buszban – ahogy a SZEGEDma.hu is beszámolt róla – lehetőség nyílik többek között ingyenes hallás-, látás-, UH-, EKG-vizsgálatok végzésére, Doppler-index-, BMI-, testzsírszázalék-, valamint szükség szerint tesztcsíkkal történő koleszterin-, vércukorszintmérésre. A rendezvényeket mindenhol komoly érdeklődés kísérte, és rendkívül pozitívan fogadták a lakosok, akik közül a hátrányos helyzetű kisebb településeken élők például az említett vizsgálatokhoz egyáltalán nem vagy csak komoly költségek megfizetése árán juthattak hozzá korábban.

„Számos kezdeményezésünk jelenleg is folyamatban van, de ezek is nagy sikerrel indultak meg az utóbbi hetekben. Az egyik ilyen programelem az igent mondás képességének fejlesztése a szociális készségek erősítésével (pedagógusok és szociális szakemberek szemléletformálása, tréningek kortárs segítőknek, workshopok, képzések, tájékoztató anyagok készítése, a kortárs segítő program keretében rendhagyó szülői értekezlet megtartása 10 helyszínen, valamint szemléletformáló tréning szociális szakemberek és pedagógusok bevonásával). A biztonságos szórakozás területéhez kapcsolódóan fontos cél a kapcsolatteremtés és a fenntartás is az éjszakai rekreációs színtereken megforduló szerhasználókkal. A szolgáltatás küldetése, hogy csökkentse a drogfogyasztás okozta fizikai, pszichés vagy szociális ártalmakat. Rendkívül népszerűek továbbá települési egészségmegőrző családi napjaink (a megye 49 településén), a különböző sportnapok és -bajnokságok (melyek célja az egészségtudatos életmód népszerűsítése aktív, élmény dús sportos mozgásformák gyakorlásával és játékos versenyekkel). Mozdulj, Csongrád megye! címmel pedig a rendszeres, életvitelszerűen megjelenő testmozgást ösztönző éjszakai programokat tartunk majd november 7-én Csongrád megye járási székhelyein a helyi intézmények bevonásával” – sorolta az elnök.

Kakas Béla hozzátette, az Emberi Erőforrás Minisztérium ellenőre szeptember 17-i monitoringlátogatásán megfelelőnek ítélte mind a megvalósítandó szakmai tartalmat, mind a projekt fizikai megvalósításának előrehaladását, ami egyebek mellett azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárások lefolytatása és a kapcsolódó szerződéskötések megtörténtek, a megvalósítás a megfelelő ütemben zajlik, és a projekt keretében a látogatás időpontjáig megvalósított tevékenységek a támogatási szerződésben rögzítettekkel összhangban vannak. Az együttműködő partnerek között a kommunikáció megfelelő, a határidőben történő befejezést semmi sem veszélyezteti.

A november 30-áig megvalósuló „Egy lépés az egészségünkért – Csongrád megye komplex egészségfejlesztési programja” projekt keretében a konzorciumvezető Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft. és partnerei, a Hódmezővásárhelyi Többcélú Kistérségi Társulás, a Kisteleki Térségi Egészségügyi Központ Nonprofit Kft., a Móra-Vitál Térségi Egészségmegőrző és Szociális Nonprofit Közhasznú Kft. és a Szegedi Tudományegyetem az Európai Unió és Magyarország Kormánya támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával 798,46 millió forintból fejlesztik a Csongrád megyei lakosság testi és lelki egészségét.

Pintér M. Lajos, szegedma.hu

Borítókép: Kakas Béla. Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu