Szegeden napokon belül elkezdik irtani a csípőszúnyog lárváit a városi és város környéki vizekből. A módszer tavaly bevált, idén is ugyanúgy csinálják.

A meleg időjárás hatására elszaporodó vérszívók csípéseit Szeged 18 pontján számolják keddenként napnyugta után, és szükség esetén a város több pontján biológiai módszerrel, baktériummal gyérítik a kifejlődésben lévő példányokat – tájékoztatta a sajtót hétfőn Makrai László, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

Gajda Zita és Szepesszentgyörgyi Ádám szakértők bemutatták, a földről és csónakról nagy nyomású permetezővel leghatékonyabb a biológiai irtás. A hatását kontrollszámolással mérik, és csak a legszükségesebb esetben rendelnek meg vegyszeres légi irtást, de azt is csak adott célra irányítva vetik be. Gajda Zita elmondta: tavaly óta alkalmazzák a szúnyogirtás új, elsősorban biológiai védekezésre támaszkodó módszerét.

Télen sem tétlenkedtek; felmérték az áttelelő szúnyogokat a csatornákban. Egy év alatt feltérképezték Szeged szúnyogfejlődésre alkalmas állóvizet, amelyekben sok a szerves anyag: 92 víztérben 392 mintavételi helyet jelöltek ki. Segít nekik a tereprendezés is: nyolc helyen (például Bika-tó, Kürü sor, Maty-ér feletti nádas) nádat vágott a környezetgazdálkodás, a Tanító téri nádas tónál megszüntették az élőhelyet. A Gyálaréti Holt-Tiszánál a nádasban pedig nyiladékot vágtak, hogy könnyebben megközelíthessék – ez Szegeden a szúnyogtenyészettel leginkább elborított víz.

Az igazgató hangsúlyozta: szúnyogirtásban nagy a lakosság felelőssége is. A családi házas övezetben a kerti vízfelületeket kezelni kell. Ehhez a Stefánián található ügyfélszolgálaton ingyenesen átvehető a Culinex tabletta, amiből 3-4 hétre legendő egy tabletta 200 liter vízbe. Tavaly már a költségeken is meglátszott a szemléletváltás; Makrai László elmondta: míg 2006-ban 165,5 milliót, 2007-ben 31,4-et, 2008-ban 72,3-at, 2009-ben 90,4-et, 2010-ben 118 milliót fordított a cég szúnyogirtásra egy évben, 2011-ben már mindössze 33,3 millió forintba került a hatékony védekezés. A nagy különbséget azzal indokolta, hogy tavaly óta megfelelő szakmai háttérrel és az adatbázis alapján célzottan gyérítenek.

Dombai Tünde, delmagyar.hu