Megkezdődött az ítélkezés a szegedi táblabíróságon

Az emberölési kísérlettel és életveszélyt okozó testi sértéssel első fokon 10 év börtönre ítélt B. István perével kezdte meg az ítélkezést a január elsején felállított Szegedi Ítélőtábla.

Július elsejével kezdték meg az ítélkezést hazánk három táblabíróságán, így a január elsejével felállított Szegedi Ítélőtáblánál is. B. István ügyének másodfokú tárgyalása a Hegedűs István vezette bírói tanács előtt zajlott.

Ital és féltékenység

A vádlott már tíz esztendeje élettársi kapcsolatban élt A.-né L. Évával. Ez idő alatt többször is különköltöztek, mivel viszonyuk B. italozó életmódja és féltékenykedése miatt megromlott. 2001 nyarán kibékültek, s K. Ferenc szőregi lakásába költöztek albérlőként. Ám hétköznapjaik ezt követően sem teltek túl nagy békességben, gyakran veszekedtek, B. öléssel is megfenyegette A.-nét, ha el meri őt hagyni.

Vitával indult

2001. szeptember 21-én a vádlott este kilenc után ittasan érkezett haza, s nyomban össze is szólalkoztak. B. azzal gyanúsította meg élettársát, hogy mással is kapcsolatot tart fenn. Lefekvést követően B. nem tudta fékezni indulatait, s fojtogatni kezdte az asszonyt, aki a másik szobába kimenekülve főbérlőjüknek panaszolta el sérelmeit. B. követte élettársát, s miután kérdésére – el akarsz hagyni? – igen választ kapott, a konyhába indult. Kést vett magához, majd visszarohant a szobába. Miközben azt kiáltotta, megöllek, a nő nyaka felé szúrt, de csak kisebb sérülést tudott okozni, mivel a ház gazdája az asszony védelmére kelt. Ekkor a vádlott K. Ferencet is megsebesítette. A sérülések komolyabb következménnyel nem jártak, a sebek nyolc napon belül gyógyultak.

Tíz év börtön

A Csongrád Megyei Bíróság bizonyítottnak látta az emberölési kísérletet és az életveszélyt okozó testi sértést, ezért 10 év börtönre ítélte a vádlottat, s 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától is. Az ügyészség a döntést tudomásul vette, míg B. István fellebbezett, így került sor a szegedi táblabíróságon a másodfokú tárgyalásra, ahol a vádlott újabb tanúk beidézését kérte. A bírói tanács úgy döntött, bizonyítást rendel el, s a tárgyalást október 3-ára elnapolja.

Bátyi Zoltán
Délmagyarország, 2003. július 2.