Az idén királynőt is választanak

Hatodik alkalommal rendezik meg a szőregi rózsaünnepet. A vendégeket június 18-a és 20-a között számos programmal várják.

– A ünneppel is szeretnénk tisztelegni a rózsakultúra több mint 100 éves hagyománya előtt – mondta Újhelyi István országgyűlési képviselő, a rendezvény házigazdája.

Hatodik éve mindig június harmadik hétvégéjén rendezik meg a rózsaünnepet. A nemesítők ekkor fejezik be a tavaszi munkálatokat és már kifejlődnek az új virágok. A település feldíszítésre adott több ezer rózsát amúgy is levágják a nemesítők, mert nekik csak a növény töve kell.

Idén első alkalommal rózsakirálynőt is választanak, akinek Botka László polgármester, a rózsaünnep fővédnöke átadja a város kulcsát. A rózsakirálynő részt vesz a programokon és egy éven keresztül viselheti a címet.

Az ünnep első napja most is a szakmáé. A Kossuth Lajos Általános Iskola tornacsarnokában a rózsával, valamint termesztésével, a növényvédelemmel kapcsolatos előadásokat hallgathatnak meg az érdeklődők. A művelődési házban bemutatják Géczi János Rózsahagyományok című könyvét. A szabadidőparkban este nyílnak a sörcsapok, utcabál várja a vendégeket.

Szőregen virágokkal feldíszített kocsik vonulnak végig. A Szuperbulin fellép a Princess, a Pa-Dö-Dö, a Republic, a 3És, Baby Gabi és Lala, valamint Bódi Guszti és a Fekete Szemek. A koncertek után tűzijátékot rendeznek.

Délmagyarország Online, 2004. június 16.