Több száz ember megélhetését adja a virágok királya

A június 20. és 22. között ötödik alkalommal rendezik meg a Szőregi Rózsaünnepet, s nem csupán erről a három napról szól. A virágok királya ugyanis több száz ember megélhetését biztosítja, ezért stabil piacra van szükség.

A közelmúltban hívta életre a Szőregi Rózsa Alapítványt a Szőregi Dísznövény ÁFÉSZ és magánfelajánlásból Újhelyi István országgyűlési képviselő. – Emiatt is vállaltam el az ötödik rózsaünnep házigazdájának szerepét – nyilatkozta lapunknak a képviselő. A fesztivált június 20-a és 22-e között rendezik meg.

A rózsaünnep azonban nem csupán erről a három napról szól. Az ismeretes, hogy Szeged-Szőreg térsége a rózsa fővárosa, hiszen az országban termelt tövek kilencven százaléka innen származik. A virágnak turisztikai és gazdasági haszna van, valamint a városmarketing egyik fontos, kiemelkedő eleme lehet.

Több száz ember megélhetését biztosítja a virágok királya, illetve a városnak is nagy adóbevételt jelent. Ezért fontos, hogy felkarolják a virágkertészek ügyét.

Ennek érdekében az elmúlt egy évben a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium vezetése többször tárgyalt már az érintettekkel. Valamint ezért indították el a szőregi rózsa hungaricummá nyilvánítását.

Tárgyalások folynak hazai és külföldi kereskedelmi szakemberekkel a rózsa stabil piacának megteremtéséért. – Számomra nagyon fontos, hogy mind a szegedi polgármester, mind a gazdasági alpolgármester felismerte, hogy nem csupán egy városrész apróbb ügye e nemes virág helyzete – folytatta Újhelyi István.

Ha meg tudják teremteni a gazdasági hasznát azoknak a különleges adottságoknak, amivel a Tisza–Maros szög rendelkezik, akkor valóban önfeledten lehet ünnepelni minden évben egy hétvégén a szőregi rózsát.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. június 18.