Felavatták és megáldották tegnap Szőreg új terét. A település lakosságának egy része rózsatermesztésből él, így nem csoda, hogy Rózsák tere nevet kapta az iskola és a templom közötti terület.

Új színfolttal gazdagodott Szőreg. Tegnap délután ünnepélyes keretek közt átadták és felszentelték a Rózsák terét. A Kossuth Lajos Általános Iskola és a római katolikus templom közti területet díszburkolattal látták el, illetve szökőkutat építettek és fákat telepítettek.

– Ennyivel azonban nem ért véget a térrekonstrukció. A későbbiekben kandelábereket, padokat helyezünk ki, valamint díszkivilágítást kap a templom – mondta köszöntőjében Botka László polgármester. A szegedi önkormányzat 280 millió forintot különített el a külső városrészek fejlesztésére. Ebből a pénzből finanszírozták a Rózsák terének kiépítését. A beruházás 30 millió forintba került.

A további fejlesztés, vagyis a dísztárgyak kihelyezése, rózsák ültetése és a templom világításának kialakítása újabb 30 millió forint. A tervek szerint Szőreg régi, elavult művelődési háza helyére egy újat kíván építtetni az önkormányzat. A beruházás költsége 150 millió forint.

– Az elmúlt tizenöt esztendőben nem volt ilyen volumenű fejlesztés a településen, mint most a Rózsák terének kialakítása – fogalmazott Újhelyi István országgyűlési képviselő. Ezt követően Kókai Pál plébános megáldotta és felszentelte az új teret.

Az iskola és a templom közelségét kihasználva, számos intézményi, illetve egyházi rendezvénynek is otthont adhat a közeljövőben a Rózsák tere. Elsőként azonban a Sárga Rózsa Népdalkör tagjai léptek a díszburkolatra és citerakísérettel magyar nótákat énekeltek.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2003. november 21.