Hagyományőrzők díszszemléje a szegedi Széchenyi téren

Hagyományőrző vitézek parádéztak két napon át Szegeden. Szombaton a Széchenyi téren rendeztek díszszemlét, vasárnap pedig már Szőregen csatáztak a negyvennyolcas vitézek.

– Apu, mikor kiabálhatom, hogy hajrá, magyarok? – kérdezte egy csöppnyi szépség tegnap délelőtt Szőreg határában.

– Kiabálhatsz akár most is, mert a csata már elkezdődött – válaszolta a kislány apukája. S bizony a Kamaratöltés tövében ekkor már egymásnak feszültek magyarok és osztrákok, gyalogosok vonultak rohamra, ágyúk okádták a tüzet, s huszárok paripái is vágtattak a lobogó hadizászlók mögött.

Legalább kétszáz vitéz mutatta be haditudományát, ám lehetett bármekkora is a csatazaj, a nézők tapsa, a töltés tetejéről hangszóróval üzenő „szakkommentátor” szavai az idén is azt jelezték: nagyon is békés ütközet zajlott, nem messze a Tiszától. Mint ahogy történt az elmúlt három esztendőben.

A hét végén negyedik alkalommal rendezte meg a Szegedi 3. honvédzászlóalj hagyományőrző egyesület fesztiválját, amelyen a 1848/49-es forradalom és szabadságharc hőseire emlékeztek. Vasárnap délelőtt négy csatajelenettel is szórakoztatták a szép számú közönséget. Előbb az 1849-es tavaszi hadjárat szolnoki ütközetét elevenítették fel a korhű ruhába öltözött hadfiak, majd az mutatták be, miként is küzdöttek a honvédek, köztük a vitéz szegediek a tápióbicskei csatában a Tápió hídjának elfoglalásáért. De láthatott a közönség lovassági párbajt is, mint ahogy az idén sem maradhatott el a 153 évvel ezelőtt megvívott szőregi hadakozás imitációja. S ne feledkezzünk meg a tűzoltókról sem, ugyanis a hatalmas kánikulában nem egyszer a locsolókocsijukat is hadrendbe kellett állítani, amikor felcsaptak a lángok.

A hagyományőrzők szegedi találkozójára ebben a esztendőben is érkeztek külföldről vendégek. Csatába indultak németek, erdélyi székely harcosok, míg a magyarországi hagyományőrzőket a vendéglátók mellett budapestiek, kiskunhalasiak, jászfényszarusiak, nagykátaiak, tápióbicskeiek, kerekegyháziak is képviselték. A kétnapos rendezvény leglátványosabb képeit a szőregi határban rögzíthették fotóriporterek, televíziós operatőrök, ám a harcosokkal már szombaton is találkozhattak a szegediek. Akkor Újszegedről vonultak a Belvárosi hídon át a Széchenyi térre a hadfiak, hogy a városháza előtt sorakozzanak fel díszszemlére, s szombaton helyezték el a megemlékezés virágait Szeged több pontján is, így tisztelegve a 1848/49-es hősök emléke előtt. Aki pedig szombaton délután látogatott ki Újszegedre, megtapsolhatta a zákányszéki Zabosfa táncegyüttes 48-as táncjátékát az újszegedi szabadtérin, s láthatta a hagyományőrzők hadifesztiválját a ligetben.

Bátyi Zoltán
Délmagyarország, 2002. augusztus 5.