Új helyen csapnak össze az osztrákok és a magyarok

Szombaton díszszemlével, vasárnap 11 órától a csata felelevenítésével emlékeznek a hagyományőrzők a szőregi csatára. Idén új helyen jelölték ki a csatamezőt. Az ágyúk a szabadidőparkban, az Ikon soron dörögnek majd.

Katonák masíroztak a Kárász utcán tegnap délután. Pontosabban hobbihonvédek, akik a vasárnapi szőregi csatára toboroztak nézőket. Harminc lovas katonát, tizenegy ágyút várnak a hagyományőrzők az idei, ötödik ütközetbe.

Tegnap a Csonka középiskola udvarán már tábort is vert az előőrs. Miközben Erdély és Ausztria felől még erőltetett menetben, azaz jó tempóval autózva közeledtek a csapatok.
A honvéd újoncok kaptak épp kiképzést, miközben a tiszteletbeli honvéd tábornokká előléptetett Tóth László ezredes megkapta vadonatúj uniformisát. A Szegedi Biztonságpolitikai Központ vezetője vasárnap nem a békéért, hanem az ellenség legyőzése érdekében tesz. Korabeli térképasztalt kap, fogadja a jelentést, és fölöltheti frissen szabott egyenruháját.

A honvédek hétvégi programja miatt rövid időre lezárják a Belvárosi hidat, majd útvonalukon egy ideig forgalomkorlátozásra kell számítani. Vasárnapra egy falut fölépítenek, majd ágyútűzzel lerombolnak, hogy lássa a nézőközönség, milyen az, amikor a civilek két sereg közé szorulnak. Összesen 200 töltetet sütnek el. Harminc lovas érkezik, köztük lesznek osztrákok és ópusztaszeri orosz dzsidások is.

Délmagyarország Online, 2004. augusztus 7.