Hétszázezer keresztállításra, egymillió óvodafölújításra

Szőregen fölújították a Magyar utcai óvodát, a Rózsák terének kialakítását viszont hátráltatja a vártnál magasabb tervezési költség. A ledöntött kereszt újraállítására pályázati pénzt nyert a város.

Ősszel már a vakolat is hullani kezdett a szőregi Magyar utcai óvoda mennyezetéről. Iványi Aurél önkormányzati képviselő a helyszíni szemlére hívta Nagy Sándor városfejlesztési alpolgármestert. A foltos mennyezet mellett repedezett falak, elhasználódott vizesblokk, régen kiszolgált nyílászárók jelezték, hogy az 1900-as évek elején épült házban működő óvoda megérett a fölújításra. Az alpolgármester gyorsan intézkedett, s az önkormányzat intervenciós alapjából biztosított pénzből megkezdődhetett a teljes belső rekonstrukció.

A munkát márciusban kezdték. Azóta eltűntek a falak repedései, megerősítették a födémet, kicserélték az ablakokat, vakoltak, festettek, parkettát csiszoltak. A megközelítőleg 1 millió forintos költséggel végzett rekonstrukciónak hamarosan vége, a gyerekek szeptemberben vehetik birtokukba a megszépült óvodát.

Nem várt nehézségbe ütközött a Rózsák tere tervének megvalósítása. A városi közgyűlés 30 millió forintot szavazott meg a mintegy 500 négyzetméteres, díszburkolattal kirakott terület kialakítására. Ugyancsak képviselői döntés szólt arról, hogy a tervezésre 500 ezer forintot költhetnek. Kiderült viszont, hogy a beérkező tervárajánlatok közül a legkedvezőbb is 1 millió 300 forintról szól. A rendelkezésre álló pénz átcsoportosításához ugyancsak közgyűlési döntés kell. Iványi Aurél a közbejött nehézségek ellenére bízik abban, hogy a tervezett időre, november 24-re, Katalin-napra elkészülhet a Rózsák tere.

Jó úton halad viszont a római katolikus templom kertjében november 1-jén letört kereszt újraállításának terve is. Iványi Aurélt nemrégiben arról értesítette Pappné Zánthó Rita, a szegedi polgármesteri hivatal művészeti tanácsosa, hogy a város egy pályázaton 700 ezer forintot nyert a kereszt fölújítására. A teljes költség Bánvölgyi László szobrász-restaurátor költségvetése szerint 1 millió 500 ezer forint. Iványi Aurél szeretné elérni, hogy a városrészi alapból egészíthesse ki a fölújításra eddig rendelkezésre álló pénzt. Az új feszületet a tervek szerint ugyancsak november 24-én adnák át.

Nyilas Péter
Délmagyarország, 2003. július 31.