Máder Mónika szemzőversenyt szeretne rendezni

A kötelező reprezentációs feladatok mellett már saját ötletekkel is népszerűsítené a Tisza–Maros szöge rózsásait Szőreg első rózsakirálynője. Máder Mónika szemzőverseny rendezésén gondolkodik, illetve tervezi a rozsa.hu honlap beindítását is. A fiatal hölgy gyermekkora óta foglalkozik a virágok királynőjével, ma már saját kertészete van.

– Mihelyt megláttam az újságban a szőregi rózsakirálynő-választásról szóló hirdetést, tudtam, hogy nekem is jelentkeznem kell – mondta Máder Mónika. A 31 éves hölgy már két évtizede foglalkozik a virágok királynőjével. Szülei Mónikát és két testvérét már kisgyerekként magukkal vitték a földekre. A kicsik hamar megtanulták a különböző fortélyokat és egyre ügyesebben segítettek a felnőtteknek.

A gyerekkori kedvtelés mára már elhivatottsággá vált. Munkahelye mellett mindennap kijár az 1,5 hektáros rózsaföldjére. – Hetente 70-80 órát dolgozom, mert a virágokat szinte egyetlen napra sem lehet magukra hagyni – mesélte. Mónika szerint minden rózsával tegező viszonyba kerül, mivel a növényekkel egyenként kell foglalkozni.

Hiába látnak napvilágot újabb és újabb technikai vívmányok, a rózsanemesítők a munkájuk nagy részét mind a mai napig kézzel végzik. A vadrózsát kell ahhoz beszemezni, hogy nemes virág legyen belőle. – Ennek egyetlen eszköze a szemzőkés. Egyenként járom végig a töveket, s végzem el a műveletet. Utána a szemet be kell kötni, ezt sokáig a húgom csinálta – árulta el. Huszonegy nap múlva derül ki, megeredt-e a szem. Mónika hihetetlen pontossággal dolgozik, ugyanis majd százszázalékos nála az eredési arány.

A rózsázás igazi embert, s állóképességet kíván. Csúszva-mászva kell tőről tőre haladni. A szemzés időszaka június-július. Ilyenkor akár 50-60 fok is van a rózsáknál földközelben. – Egy időben modellkedtem is. Egész nap rózsáztam, majd gyorsan összekaptam magam és már a kifutón is voltam. Senki se gondolta volna, hogy egy órával korábban még a földet túrtam – mondta mosolyogva.

Mónika leginkább azért örül a rózsakirálynő cím elnyerésének, mert ez azt bizonyítja, hogy az elmúlt húszesztendős munkáját megbecsülik a szőregiek, kivívta elismerésüket. Egy évig viselheti ezt a rangot, s ezalatt a Tisza–Maros szöge rózsásait és Szőreget képviseli minél több fórumon. A sok kötelező reprezentáció mellett saját ötleteit is megvalósítaná mint rózsakirálynő.

Tervei között szerepel a rozsa.hu honlap beindítása. Ehhez persze segítség kell. Mónika kilenc óra alatt háromezer darab rózsát szemez be. Ez adta az ötletet, hogy szemzőversenyt is lehetne rendezni a településen. – A versenynek köszönhetően is egyre többen ismerhetnék meg Szőreget, illetve a rózsákat. Ugyanis az emberek nagy részének fogalma sincs erről a növényről – tette hozzá.

Kormos Tamás
Délmagyarország Online, 2004. június 24.