Az új művelődési házában kap állandó helyet a tárlat

Szakmai érdeklődők és a sajtó képviselői számára megnyitota kapuit a Szőregi Rózsamúzeum.

Szemzőkések, rozsdás locsolók, metszőollók és az 1900-as évek kertészeti hirdetéseinek másolatából nyílik szombaton kiállítás Szőregen. A Szerb utcai idősek klubjában egy szobát rendeztek be a rózsások egykori eszközeiből.

Újhelyi István országgyűlési és Iványi Aurél önkormányzati képviselő kezdeményezésére állt össze Magyarország első rózsamúzeumának anyaga. – Felkértük a szőregieket, hogy nézzenek szét a pincében és a padláson, mert biztosan találnak kiállítható tárgyakat – mondta Újhelyi. A városrészben ritka az olyan család, amelynek valamelyik felmenője ne foglalkozott volna a virágok királyával.

– Az írásos emlékek többsége, valamint néhány szemzőkés és olló a családom hagyatékából került a múzeumban. Emellett még számos fölajánlás érkezett – tette hozzá Iványi Aurél. A szegedi Móra Ferenc Múzeum igazgatója, Vörös Gabriella muzeológusként üdvözli a kezdeményezést, valamint a továbbiakban biztosítja a szakmai hátteret.

Az érdeklődők a tárlatot szombaton és vasárnap, az ötödik szőregi rózsaünnepen nézhetik meg. Az idősek klubja csak ideiglenes helye a kiállításnak. A szegedi közgyűlés már döntött, új művelődési ház épül Szőregen. Ide költöztetik át a kibővített rózsamúzeumot.

Kormos Tamás
Délmagyarország, 2003. június 20.