Az ország rózsatőtermelésének 90%-át a Tisza-Maros szöge, azaz Szőreg és környéke adja. A kedvező talaj- és különleges éghajlati adottságok évszázadok óta nyújtanak megélhetést az itt élő családoknak. Ma már azonban a természet kevés, a gazdaság élénkítéséhez már a marketinget is be kell vetni. A közelgő Szőregi Rózsaünnep kapcsán erről is beszélgettünk a térség országgyűlési képviselőjével, Újhelyi Istvánnal.

– Olyan büszkeséggel mutatja saját kertjében a friss rózsahajtásokat, mintha Ön is szőregi lenne…

– Egy éve lakok itt, de már szőreginek érzem magam. Amikor képviselőjelöltként döntenem kellett, hogy melyik körzetben induljak, nem sokáig haboztam. Deszk, Tiszasziget, Kübekháza, Újszentiván, Szőreg és Szeged egy része emlékeztet arra a vidékre, ahol felnőttem.

– Június 20-22. között rendezik meg Szőregen az 5. Rózsaünnepet, hogyan készülnek rá?

– Bár nem én találtam ki a Rózsaünnepet, ráadásul a kertészkedéshez is csak amatőr szinten értek, már tavaly is nagy lelkesedéssel szálltam be a szervezésbe. Számomra a háromnapos fiesztán túl mást is jelent a rózsa. Néhány hónappal ezelőtt elindítottuk a rózsatő hungarikummá történő minősítését. Ez azért fontos, mert az EU-ban a földrajzi árujelzővel ellátott termékek kiemelt figyelmet kapnak. Persze a hivatalos eljárás mellett nélülözhetetlen a jó kommunikációs startégia is. Tudatosítani kell itthon és külföldön is, hogy a szőregi rózsatő híresen jó minőségű. Erre a gazdaságélénkítő tényezőre pedig a szőregi rózsásoknak is szüksége van. Az elmúlt egy évben kétszer járt nálunk a földművelődésügyi miniszter és az államtitkár, a rózsakertészek problémáiról már több tárcánál tudnak, egyes joszabályok módosítására éppen a mi kezdeményezésünk hívta fel a figyelmet. Amit politikusként tehetek a térség fejlődéséért, az az, hogy segítem Szőreget a rózsa magyar fővárosává válni.

– Egy évszázados hagyomány némi marketinggel pénzt hozhat?

– Feltétlenül. A rózsaünnep apropóján elindulhat a térség fejlődése. A szegedi önkormányzat már lépett is: a költségvetésből új díszburkolatot kaphat Szőreg főtere, és remélem, jövőre a rózsakiállítást is egy új művelődési házban rendezhetjük meg.
Persze a városrész fejlődése kölcsönös érdek. A Rózsaünnepre érkezők Szegedet sem hagyják ki, az idén például a diplomáciai testületből is több vendéget várunk. Azt remélem, hogy ezzel a rendezvénnyel is felírhatjuk a térséget a fejlesztésre érdemes vidékek listájára.

Csala Gabriella
Koktél Üzleti Magazin, 2003. június