B. Nagy László országgyűlési képviselőt január elsejével a Csongrád megyei kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki. A Szőregen élő politikussal a nagypolitikában való eligazodás nehézségeiről, a szerethető állam kialakításának szükségességéről és Makovecz Imre tervezte megépítendő szőregi temetőkápolnáról beszélgettünk.

– Újoncnak számít a politikában, hiszen tavaly áprilisban választották országgyűlési képviselőnek, s azelőtt sem folytatott közéleti vagy politikai tevékenységet. Milyenek a tapasztalatai?

– Új terep számomra a politika világa, sőt – noha már több mint fél éve vagyok országgyűlési képviselő – a mai napig nem érzem magam politikusnak. Őszintén szólva a politikáról és a politikusokról, mint legtöbbünknek, nekem sem volt túl jó véleményem. Úgy vélem előny számomra az, hogy sem az előző rendszerben, sem az elmúlt húsz évben nem ártottam magam bele a politikába. Így nem köteleződtem el semmilyen szervezet, tábor vagy személyiség mellett, csak azt kell tehát képviselnem a törvényhozásban, amire a választók fölhatalmaztak. Listás képviselőként Csongrád megye polgáraiért dolgozom, mégpedig legjobb tudásom szerint, s gazdasági szakemberként szerzett ismereteimet és tapasztalataimat ebben a munkában igyekszem hasznosítani.

– Január elsejével az újonnan létrehozott Csongrád megyei kormányhivatal vezetőjévé nevezték ki.

– Nagy feladat előtt állnak az újonnan létrehozott megyei kormányhivatalok. Az elmúlt időszak legnagyobb közigazgatási átalakulásait kell megszervezniük és végrehajtaniuk. A változás alapja a tavaly áprilisi választásokon elnyert óriási választói bizalomból fakad. Ez persze hatalmas felelősség, hiszen a magyar társadalom nagy része bízik a jelenlegi kormányban, s támogatja politikáját. Elsődleges az új közigazgatási rendszerben a szemléletváltás. Most végre az állampolgárt igyekszünk a középpontba állítani, hiszen a hivatalok vannak az adófizető polgárokért és nem fordítva. A cél egy szerethető állam kialakítása. Az ennek elérésében való közreműködésre kaptam fölkérést a miniszterelnöktől, amit tisztelettel elfogadtam, s így kerültem a Csongrád megyei kormányhivatal élére.

– Mivel jár ez a megbízatása, s mit tart a közigazgatási átalakulás legfontosabb elemének?

– Nagy kihívás ez számomra, azonban mindig is szerettem a kihívásokat és a megoldandó problémákat. Örömmel állok a nagy feladat előtt. A középtávú elképzelés, hogy három év múlva már beinduljon és jól működjön az „egyablakos ügyintézés” modellje, vagyis hogy az állami hivatalokkal kapcsolatba kerülő állampolgár egy ügyintézővel, egy helyen, rövid várakozás után tudja intézni ügyeit. A gyors, hatékony és szolgáltató jellegű közigazgatási rendszer kiépítése tehát mindannyiunk érdeke. Az ügyfélközpontú, egyszerű, rugalmas és átlátható ügyintézés a versenyszférában – amelyben közgazdászként évtizedeket töltöttem – természetes, s nem lehet ez másként az államigazgatás területén sem. Én legalábbis ezért dolgozom.

– A családjával régóta Szőregen él. Az önkormányzati kampányban többször hangoztatta is, hogy szeret itt lakni.

– Nem idegen számomra a falusias környezet, hiszen egy kisfaluban nőttem föl. Tizenkét éve élek Szőregen. Feleségemmel és gyermekeimmel költöztem ide, azóta ugyan a gyerekek kirepültek, de gyakran járnak haza. Mindannyian nagyon megszerettük Szőreget, hiszen a falusi élet és a városi lét előnyei egyaránt megvannak. Jó itt lakni. Kiváló a kapcsolatom a helyi önkormányzati képviselővel, Rózsavölgyi Józseffel, aki nagy lelkesedéssel és szeretettel dolgozik Szőregért. Szorosan együttműködünk és igyekszem lehetőségeim szerint támogatni a munkájában. Nagyszerű elképzelésnek tartom a temetőkápolna építtetését. Külön öröm, hogy a kis kápolna tervezését a világhírű építész, Makovecz Imre vállalta el. Rózsavölgyi József a leendő kápolna látványtervével ellátott képeslapokat készítetett, amelyek megvásárlása egyben adomány is az építkezéshez. Én magam is támogatom a kis kápolna mielőbbi elkészültét, s erre kérek minden kedves szőregi polgárt.

Miklós Péter, Szőregélő, 2011. január