Hétvégén rendezték meg Deszken a falunap keretében a polgármesterek főzőversenyét, amire a szőregi önkormányzat az elmúlt évekhez hasonlóan idén is benevezett. A háromtagú zsűri marhapörkölt kategóriában a szőregiek bográcsában rotyogó ételt találta a legkiválóbbnak, így idén mi hozhattuk el az Arany Fakanál díjat – több, mint harminc induló közül.

Rakonczai Árpád és Rózsavölgyi József. Fotó: Rakonczai Árpádné

Rakonczai Árpád és Rózsavölgyi József. Fotó: Rakonczai Árpádné

Rózsavölgyi József önkormányzati képviselő főszakácsa Rakonczai Árpád volt, aki számos szőregi rendezvényen bizonyította már, hogy mestere a főzés tudományának, ilyen rangos díjat azonban most nyert először. Rózsavölgyi Józsefet arról kérdeztük, mi a titka a méltán híres szőregi marhapörköltnek: „A recept nagyon egyszerű: vöröshagyma ágyra helyezzük a kockára vágott marhalábszárat, amit lassú tűzön a bogrács jobbra-balra mozgatásával dinsztelünk. Szőregi zöldpaprikával, egy darab szőregi paradicsommal ízesítjük, és nem feledkezünk meg egy fej szeletekre vágott fokhagymáról sem. Sózzuk, borsozzuk, és a legeslegvégén tesszük bele a szőregi pirospaprikát. A recept lényege a lassú tűzön való főzés, és amikor azt érezzük, hogy puhára főtt, akkor még fél órát a tűzön kell hagyni, hisz az inakban gazdag lábszár visszahűlés alkalmával keménnyé válik. Nagy öröm számunkra, hogy a több mint harmincfős szőregi csapatunkat a győztes pörkölttel tudtuk megkínálni. Ez úton is köszönöm Rakonczai Árpádnak az áldozatos munkát!” – mondta el Szőreg önkormányzati képviselője.

A díjnyertes pörkölt(maradék). Fotó: Rakonczai Árpádné facebook oldala

A díjnyertes pörkölt(maradék). Fotó: Rakonczai Árpádné facebook oldala

szegedma.hu

Borítókép: Rakonczai Árpád és Rózsavölgyi József. Fotó: Rakonczai Árpádné