Tápé a tarhonya hazája. Ez a tény azonban nem rettentette el a Szőregi Rózsalovagok Baráti Körét attól, hogy részt vegyenek eme neves főzőversenyen. Tapasztalatból tudták ugyanis, hogy a rendezvény nem csak egy neves vetélkedő, hanem egy óriási buli is.

A délelőtt a főzés ideje volt. Indításként hamar elfogyott a mézes barackpálinka. A tápéi művelődési ház udvara pedig gyorsan megtelt finom illatokkal. A fakanalak forgatásához a helyi rezesbanda szolgáltatta a ritmust. Harangszóra illett elkészülnie a remekműveknek, hiszen ekkor kezdődött a zsűrizés. Ezt komoly mesterszakácsok végezték.

Kicsiny falunk résztvevői sajnos az első helyezések díjairól éppen lecsúsztak, de itt számunkra csak a részvétel volt a fontos. Sonkás tarhonyájukat természetesen rózsával díszítették és szeletnyi rózsakenyérrel tálalták. A rózsás tányér mellé egy pohárka rózsalikőr is került. Eme gyenge alkoholtartalmú rózsanedünek óriási sikere lett a tápéiak körében. Több üveggel is elfogyott a rendezvény végére. Még a zsűriző főszakács urak is hosszasan ízlelgették a pohárka tartalmát. Hiába, ilyen unikumot nem minden bokorban ihatnak.

Az eredményhirdetés után mindenki jóízűen befalta, amit főzött. A délután fönnmaradó részében színpadi produkciók – néptánc, cigányzene, paródiák, citera- és furulyaszó – szórakoztatta a közönséget. A büfében sör volt elég, így mindenki nagyon jól érezte magát.

Szívből reméljük, hogy jövőre nem csak 3 fős kis csapatunk képviseli falunkat a rendezvényen és több baráti társaság is fölvállalja a tarhonyafőzés versenyét. Mint már említettem, itt valóban a részvétel a fontos és a jó hangulat kötelezően természetes az ittlévők számára.

R. A.