Az önkormányzat kötelessége lakóinak vízzel való ellátása – múlt péntektől ismét van ivóvize a Szőreg külterületén lévő tanyákon élő 13 családnak. Ezt a hónap eleje óta voltak kénytelenek nélkülözni egy leégett szivattyú miatt. A szemétszállításhoz azonban szerződést kell kötniük az ott lakóknak.

A szegedi önkormányzat városüzemeltetési irodájának kezében van a szőregi volt téglagyár szomszédságában élő tizenhárom család jövője.

Megírtuk: a harminc embernek július eleje óta nem volt ivóvize, mert leégett a téglagyár területén a szivattyú, amelyet a tulajdonos nem óhajtott megjavíttatni a nagy áramfogyasztás miatt. Az egyik ott élő idős házaspár a saját pénzén vásárolt egy másik szivattyút, amivel az ottaniak ideiglenesen vízhez tudnak jutni.

– A főjegyző vette kezébe a dolgokat, hiszen minden magyar állampolgárnak napi 20 liter ivóvizet köteles biztosítani az önkormányzat. A városüzemeltetési irodát kérte arra, hogy a tanyáknál élők gondjait mihamarabb orvosolja. A Szegedi Vízmű időközben bevizsgálta a téglagyár területén lévő vizet, amelyről megállapította, hogy bakteorológiai szempontból nincs baj vele, de a megengedettnél több benne az arzén – mondta Rózsavölgyi József szőregi képviselő.

Kósa János, a városüzemeltetési iroda környezetgazdálkodási és közműosztályának vezetője elmondta: amikor a városvezetés szembesült a problémával, megkereste a Belügyminisztérium illetékes osztályát, majd egyeztetett a honvédséggel, akik július 26-a óta az arzénos vizek miatt zajló vízminőséget javító programban vállalták, hogy a környező falvakba történő útjuk során a szőregi tanyákat is útba ejtik. – Az itt élőknek múlt péntek óta újra van ivóvizük. A vízminőséget javító programban történő vízszállítás jelenlegi állás szerint ugyanakkor csak december 31-éig tart.

Botka László szegedi polgármester arra kérte a városüzemeltetési irodát, hogy vegye számba a tanyákkal kapcsolatban műszakilag szóba jöhető megoldási lehetőségeket. Az anyag elkészült, hét variációt tartalmaz: a végső megoldásról előreláthatólag szeptemberben dönt a város. Az önkormányzat feladata az emberek ivóvízzel való ellátása, amit már teljesített. Kutat mosdásra, locsolásra nem fúratunk: egy maximum 30 méter mélységű talajvízkút fúrására, amelynek fogyasztása nem haladja meg az évi 500 köbmétert, a jegyző adhat engedélyt a kérvényezőnek. Ennek elbírálása néhány hét alatt megvan – magyarázta Kósa János.

A terület mellett egy illegális szemétlerakó is borzolta a kedélyeket, ugyanakkor az ottaniak eddig nem fizettek szemétszállítási díjat. – A Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft.-nél elkezdték kikerestetni a tanyákon élő bejelentett lakók nevét, akikkel ezután szerződést kötnek majd a hulladékszállításról. Sajnos a kübekházi útról a tanyákig vezető földút rettenetes állapotban van, de ha az ottaniak fizetik a szemétszállítási díjat, meg kell oldani a kukásautókkal való behajtást – közölte Rózsavölgyi József.

Kiss Gábor Gergő, delmagyar.hu