A Hawaii Egyetem professzora, a szőregi származású Csiszár Katalin a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést vehette át Bokor Balázs Los Angeles-i főkonzultól a magyar orvostudomány nemzetközi hírnevének öregbítéséért, a magyar-amerikai orvosi, kutatási és egyetemközi kapcsolatok fejlesztéséért végzett tevékenységéért.

A Honoluluban tartott ünnepségen megjelentek a University of Hawaii vezetői, a helyi, közel ezerfős magyar közösség képviselői, üzletemberek, a kulturális élet képviselői. Az esemény díszvendége Neil Abercrombie, Hawaii kormányzója volt, aki Hawaii állam elismerő oklevelét adta át a professzornak. Bokor Balázs nagykövet kiemelte, hogy Csiszár Katalin, akit 2011-ben neveztek ki Magyarország tiszteletbeli konzuljának Hawaiin, rendkívül széles körben elismert tudományos szaktekintély. A magyar-amerikai kettős állampolgárságú Csiszár Katalin a József Attila Tudományegyetemen (ma Szegedi Tudományegyetem) szerzett molekuláris biológiából summa cum laude minősítésű diplomát 1981-ben, majd a Szegedi Orvostudományi Egyetemen (ma SZTE Általános Orvostudományi Kar) 1983-ban szintén molekuláris biológiából PhD fokozatot.

A magyar diákok patrónusa

Nemzetközi tanulmányait az Utrechti Egyetemen, a párizsi Pasteur Intézetben, majd a müncheni Max-Planck Intézetben folytatta. 1989-től az Egyesült Államokban dolgozik, a Hawaii Egyetemen először 1996-ban kutatott, majd itt is telepedett le. 2002 óta a Hawaii Egyetem Orvosi Karának és a Rákkutató Intézetnek a professzora. Tudományos munkássága rendkívül termékeny, százat jóval meghaladó számban angol nyelven írt tudományos publikációval rendelkezik, több rangos szakmai esemény meghívott előadója, számos tudományos társulat tanácsadója, konzulense. Tudományos társaságok, köztük a New York-i Tudományos Akadémia és az Amerikai Rákkutató Társaság tagja.

Oktatói és kutatói munkássága mellett kiemelt figyelmet fordít a magas színvonalú orvosképzésre egyetemi, rezidensi, doktori (PhD) és posztdoktori képzési formákban egyaránt, amelyek során megkülönböztetett törődéssel igyekszik segíteni a magyar diákokat. Tevékenységének köszönhetően magyar diákok sora tanulhatott, kutathatott a Hawaii Egyetemen. A Hawaii Egyetem Csiszár Katalin tevékenységének köszönhetően vált a helyi magyarság egyik meghatározó szellemi központjává.

Szeged is kitünteti a professzort

„Csiszár Katalin önzetlenül segíti a helyi magyar közösséget” – hangoztatta a nagykövet a díjátadón. Az ünnepségen Neil Abercrombie kormányzó az elismerő oklevél mellet fontosnak tartotta megjegyezni, hogy Csiszár Katalin szakmai tevékenysége Hawaii tudományos hírnevét is öregbíti. A kitüntetett beszédében azt hangsúlyozta, hogy nagy megtiszteltetés számára a magas magyar elismerés. „Nagy öröm az 1961-ban Nobel-díjat kapott Békésy György nyomdokaiban haladni, aki a Hawaii Egyetemen is folytatott kutatómunkát. Ez a múlt egyben arra is kötelez, hogy a minőség, a kiválóság hagyományait kell követni” – fűzte hozzá.

„A kutató munkásságra egész Szőreg büszke lehet, példaértékű, amit Csiszár Katalin tett és tesz mind a kutatás területén, mind pedig a magyar diákok boldogulásáért, ezért is javasoltam őt a Nemzetközi Kapcsolatokért díj kitüntetettjének Szeged Napján, amit a közgyűlés támogatott, így körzetem szülöttjét május 21-én Szeged városa is elismerésben részesíti” – mondta el portálunknak Rózsavölgyi József (Fidesz-KDNP) szőregi önkormányzati képviselő.

szegedma.hu