2006. június 23. és 25. között nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szőregi Rózsaünnepet. A három napon át tartó rendezvényen a rózsa szerelmeseit és a kikapcsolódni vágyókat egyaránt színvonalas programokkal várják Szőregen, a rózsa hazájában.

A Szegedhez tartozó Szőreg lakói minden júniusban megünneplik messze földön híres virágaikat. Idén június 23. és 25. között már nyolcadik alkalommal rendezik meg a Szőregi Rózsaünnepet, melynek leglátványosabb eseménye a karneváli felvonulás. Kevesen tudják, hogy az ország rózsáinak kilencven százalékát a 2004-ben hungarikumnak nyilvánított szőregiből értékesítik. A különleges ünnep története a századforduló utáni időkbe vezethető vissza. A rózsanemesítők minden évben kaptak egy napot, amikor kipihenhették egész éves munkájukat és megünnepelhették eredményeiket. Ebből a június végén tartott megemlékezésből alakult ki a mai nagyszabású Rózsaünnep.

A fesztivál több – ma már hagyománnyá vált – eseményt kínál a látogatóknak. Idén harmadik alkalommal rendezik meg a Rózsakirálynő választást, ahol nem csak gyönyörű, hanem a rózsatermesztésben is jártas lányok vetélkednek a rózsakoronáért. A három napos ünnep legnagyobb látványossága a szombat délután fél hatkor kezdődő felvonulás, melyen közel egymillió rózsaszállal díszített több kilométeres menet vonul végig a virágba borult település utcáin.

A rendezvényen sokszínű szakmai és szórakoztató programokkal várják a Szőregre látogatókat. A virágkertészet iránt érdeklődők betekintést nyerhetnek a rózsatermesztés fortélyaiba és hazánk első Rózsamúzeumában megtekinthetik a szakma történeti emlékeit is. A Rózsaünnephez kapcsolódva nyílik meg Pataki Ferenc festőművész Rózsák című tárlata, valamint a Somogyi könyvtár a virágok királynőjéről szóló kiadványokat bemutató kiállítása.

A kikapcsolódni vágyók a hagyományos szőregi programokon kívül hazai és nemzetközi néptáncelőadásokon, Harry Potter paródián, tűzijátékon és mind két nap utcabálon szórakozhatnak. Szombat este Lajcsi és sztárvendégei – Gáspár Laci, Baby Gabi és Komonyi Zsuzsi – gondoskodnak a jó hangulatról. A szervezők a gyerekeket sem hagyják unatkozni, őket mesejátékokkal és játszóházzal várják. A szombat reggel tartandó Rózsakupán a környék futballcsapatai mérik össze tudásukat. A fesztiválon azt is megtudhatjuk, kié a legrózsásabb előkert és idén ki lesz „Szőreg legkedvesebb szomszédasszonya, aki a rózsát szereti”.

A rendezvény házigazdája Ujhelyi István országgyűlési képviselő, általános védnöke pedig Botka László, Szeged polgármestere és Iványi Aurél önkormányzati képviselő. A VIII. Szőregi Rózsaünnep részletes programja megtalálható a http://www.szoreg.hu honlapon.

uno.hu, 2006. június 19.