Nyolcszáz tő szőregi rózsát osztott szét Tóth Károly önkormányzati képviselő és Szabó Sándor országgyűlési képviselő szombat délelőtt az Északi városrészben. A virágok a lakótelep igazi díszei lesznek tavasszal.

„Vigyázzon, szúr! Tudja nincsen rózsa tövis nélkül!” – mondta Tóth Károly, miközben átadta a rózsatöveket a soron következő várakozónak. Kezdésre, 10 órára már nagyon sokan érkeztek a helyszínre, hogy vigyenek a rózsából. Előtte azonban Avramov Andrástól kaptak néhány jó tanácsot annak érdekében, hogy a tövek megérjék a tavaszt.

Tanács József a közelben lévő épületben lakik, az elé szeretné ültetni majd a virágokat. Tavaly nem tudott eljönni az osztásra, így idén mindenképpen itt akart lenni. Mint elmondta, jó hosszú a ház, elfér előtte néhány tő. „A házban lakók gondozzák majd a virágokat. Eddig mindenki nagyon figyelt a növényekre” – tette hozzá.

Avramov András elmondta, ide most fehér és rózsaszín rózsatöveket hoztak, amelyek Szőregen, illetve Szőreg környékén teremtek. Hangsúlyozta, a tövek a múlt héten még a földben voltak, így teljesen frissek, életképesek. Mint mondta ez a kellemes őszi időjárás tökéletes a rózsák elültetéséhez.

Szabó Sándor, a térség országgyűlési képviselője a szokásokhoz híven szintén segítette a rózsákat osztók munkáját. Elmondta, elsősorban azokba a lakótelepes városrészekbe szervezik a rózsaosztást, hogy ezzel is elősegítsék a környezet megszépítését. „Évek óta tart ez az akció és a környék lakói már várják a rózsákat. Szerencsére mindenki jó gazdája a rózsáknak, gondozzák, ápolják a kiültetett növényeket” – tette hozzá.

Simicz Ilona lányával és unokájával jött el a rózsaosztásra. Elmondta, a ház elé és a kiskertbe is ültet majd a növényekből. Általában párjával gondozza a növényeket, és nagyon örülnek a lehetőségnek. Elmesélte azt is, hogy a tavaly kapott petúniák a jó időnek köszönhetően kivirágoztak és gyönyörűek a kertben. „A tavaly kapott rózsák nem fogták meg és kipusztultak, mert nem tudtuk hogyan kell elültetni a virágokat. Még szerencse, hogy most kaptunk tanácsokat ezzel kapcsolatban, így remélem, ezekben a virágokban már gyönyörködhetünk tavasszal” – tette hozzá.

A körzet önkormányzati képviselője Tóth Károly elmondta, idén harmadik alkalommal osztanak rózsát a környékbelieknek és mindig nagy az érdeklődés. Most nyolcszáz tő vár gazdára és a tapasztalatok azt mutatják, mindent el is viszik majd. Emellett tavasszal pedig egy nyári virágosztást is szerveznek, amely szintén nagyon népszerű. „Azt szeretnénk, hogy a szőregi rózsa a város egész területén díszítse környezetünket” – tette hozzá a képviselő, aki szerint nagyon jó látni, hogy a rózsák és az egynyári virágok a házak körül kialakított kisebb-nagyobb kertek ékességei és sokkal szebbé teszik az itt élők környezetét.

szeged.hu

szoreg.hu képtár