Rózsaünnepet rendeznek Szőregen június 20-tól, a háromnapos program leglátványosabb eseményének a június 21-i, szombati karneváli felvonulás ígérkezik. A jubileumi rendezvényen vágottrózsa- és virágkötészeti kiállítás, rózsavásár, koncertek, néptáncbemutató és utcabál várja az ország minden szegletéből és külföldről is érkező látogatókat.

Az immár 10. alkalommal megrendezett ünnep a bor, a rózsa és a szerelem jegyében zajlik majd. A Rózsák terén pénteken borudvart rendeznek majd be, ahol mindenki megkóstolhatja a külön az ünnepre készített rózsabort. A szombati karneválon, melyen több tucat, rózsákkal feldíszített lovasfogat, hintó, homokfutó vonul fel, több százezer rózsát szeretnének szétosztani a szervezők. A hagyományokhoz híven idén is megválasztják a rózsakirálynőt, Szőreg legkedvesebb szomszédasszonyát, a legszebb előkertet, sőt még rózsalovagot is avatnak majd.

A rózsaünnep a Tisza-Maros szög településeinek nagy közös rendezvénye. A két folyó közötti öntéstalaj kimondottan kedvező a rózsakertészkedéshez, ezért a magyarországi termesztés 90 százaléka ebből a térségből származik, a szőregi rózsatő pedig elismert hungarikum.

Az idei rendezvény egyik újdonsága lesz, hogy az előzetesen jelentkező csoportokat képzett kísérők fogják körbekalauzolni Szőregen. A túra alatt nemcsak a településrész nevezetességeit és az ünnepre rendezett kiállításokat ismerhetik meg az érdeklődők, hanem ellátogathatnak majd a rózsaföldekre is.

A háromnapos rendezvényen azonban nemcsak a rózsát és a virág termesztéséhez kapcsolódó hagyományokat kívánják bemutatni, hanem az első alkalommal félnapos, majd fokozatosan bővülő ünnep fejlődését is. Ezért a szervezők mindeniktől várják a Rózsaünnephez kapcsolódó tárgyi emlékeit, illetve fotóit, amelyekből a művelődési házban rendeznek kiállítást.

hirextra.hu / MTI, 2008. április 28.