A három az egyben rendezvényt már közel tíz éve szervezik meg Szőregen, igaz, a disznóvágást a hatósági szigorítások miatt már elhagyták. Maradt a kolbász, de az minden mennyiségben és ízben.

Szombaton reggel már megkezdték a csapatok a fűszerezést, mindenki kapott elkészített kolbászhúst, az ízmesterekre maradt a különlegességek kikeverése. Nyolc csapat állt össze, Tamásék a zöldfűszeres bajor ízvilággal versenyeznek, a fűszerezés részleteit nem árulták el. Az ennél a csapatnál is gyorsan lejött, hogy bár nyolcan vannak minden csapatban, a kolbásztöltés néhány csapattagra maradt. A kolbásztöltőhöz kevésbé hozzáférők sem lógatták a lábukat, mivel a csapatoknak a fűszerezés közben vetélkedőn kellett brillírozniuk.

A zsűri ugyanis nem csak a kolbászok fűszerezést, hanem a csapat vetélkedőn nyújtott teljesítményét is összesíti a végén, a verseny eredményeit is közzétesszük itt később, ha már kihirdették az eredményeket. Avramov András, szőregi képviselő azt is elmondta, hogy a zsűri sem szokványos, hanem demokratikus, mivel abba csapattagokat is beválogatnak. Minden csoportból delegálnak egy-egy főt, majd négyet a kolbászokat elbíráló „bizottságba”, négyet pedig a pogácsa-zsűribe sorsolnak ki.

Az idén a pogácsa a járulékos versenyszám, mert minden évben, a kolbász mellett egy darabbal lehet versenyezni, ilyen volt korábban a pálinka, az idén a pogácsasütés a verseny B oldala. Végül persze kiválasztják a tisztán a kolbászízesítében a legjobbat is.

A versenyre eljött Szabó Sándor, Szőreg parlamenti képviselője is, aki gyerekkorában ugyan sok disznóvágáson, sok kolbászt kóstolt már, de ide azért is fontosnak tartotta, hogy eljöjjön, mert nem csupán a kolbásztöltésről szól a verseny, hanem végül minden szőregi jól jár.

Avramov András, szőregi képviselő magyarázta el, hogy azért jár jól mindenki a hagyományossá vált programmal, mert akik részt vesznek a versenyben, azok kellemesen töltik a szombat délelőttjüket, akik pedig a megsült kolbászokat megkóstolni jönnek el a Tömörkény Művelődési Házba, azok finom kolbászokat kóstolhatnak, de lehetőségük van jótékonykodni is, jelképes összeget fizethetnek az elfogyasztott kolbászért.

Avramov elmondta, hogy évek óta szép summa jön össze, az itt befolyt pénzből, a Szent-Györgyi Rotary Klub adományaiból pedig a szőregi rászorulókat segítik tartós élelmiszerekkel majd februárban.

A képviselő sokéves tapasztalata, hogy karácsonykor sok jótékonysági rendezvényen gondoskodnak a nehezebb sorsú családokról, hogy azok számára is kicsit könnyebb legyen az ünnep, ilyenkor előre elutalják a családi pótlékot is, aztán januárban jobban össze kell húzni a derékszíjat.

Avramov András ezért is tartja fontosnak, hogy ne csak karácsonykor, húsvétkor érezzék a közösségükben élők, hogy nincsenek egyedül, hanem a nagy adományozási hullámok között is tudják, hogy számíthatnak a támogatásra, ezért is jó, hogy a szőregiek megtartva a közel tízéves hagyományt, szombaton is eljöttek versenyezni, és megkóstolni a különlegesen fűszerezett sültkolbászokat.

Szlavkovits Rita, szeged.hu

Borítókép: A legifjabb kolbászmester. Fotó: Iványi Aurél, szeged.hu

szoreg.hu képtár