A „200 éves projekt”-csapat hónapok óta gyűjtötte az anyagokat, tárgyi emlékeket, a régmúlt fényképeit, dokumentumait, hogy a Magyar Kultúra Napja alkalmából Révész Ferenc Andrásné Marika lelkes munkájával egy színvonalas szőregi iskola történeti kiállítást állíthasson össze.

– A technika fejlődik, de mindez semmit sem ér az ember nélkül, aki tanul, aki azt megcsinálja, aki ha az elromlik, megjavítja. Ezt mindenki itt kezdi az iskolában hat vagy hét évesen. S ezért az iskola az a csoda. Az alap, ami nélkül nincsen élet, nincsen műveltség, nincsen társadalom, nincsen közösség – méltatta az iskola jelentőségét a kiállítást megnyitó Dr. Zombori István történész.

A rendezvényt az iskola nyugdíjas és jelenlegi tanárai, tanítói, a szőregi lakosok és a tanulók mellett megtisztelte jelenlétével a Szegedi Tankerület Központ igazgató asszonya, Plesovszkiné Ujfaluczki Judit, valamint Dr. Berkesi Ottó önkormányzati képviselő úr is.

A diákok ünnepi műsorát követően Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna igazgató asszony születésnapja alkalmából köszöntötte Dr. Péter László irodalom-történészt, Szeged díszpolgárát, aki maga is a szőregi  iskolában végezte tanulmányai egy részét.

– Az, hogy a szőregi általános iskola most kétszázadik évfordulóját ünnepli, az arra kötelez bennünket, hogy ezt írásban is rögzítsük és az utókor számára is megőrizzük – értett egyet Péter László a projektcsapat törekvésével. A kiállított emlékek és az összegyűjtött háttéranyag kiváló alapot teremt ehhez a munkához.

Az ebédlőben rendezett kötetlen beszélgetés az iskolai uzsonnák ízét, hangulatát idézte a sós, cukros, szilvalekváros és zsíros kenyérrel, teával.

A kiállítás ingyenesen megtekinthető a Kossuth Lajos Általános Iskola aulájában, majd február közepétől a Tömörkény István Művelődési Házban.

A „200 éves” – Szőregi iskolatörténeti kiállítás szervezői ezúton is köszönetüket fejezik ki mindazoknak, akik emlékeikkel, tárgyaikkal, munkájukkal segítették a kiállítás létrejöttét:

Avramov András
Ágó Rita
Bányai Ildikó
Bányai Gábor
Bányai Istvánné
Bárány Józsefné
Baranyás Mária
Baranyiné Mészáros Edit
Csábi Ferencné
Erdélyi Mariann
Karsai Klára
Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna
Kecse-Nagy Sándor
Keresztesné Halász Katalin
Káity Károlyné
Kopp Aranka
Kübekházi Polgármesteri Hivatal
Dr. Lakatos Lajos
Mészáros József
Miletin Emilné
Molnár Emese
Pálfi Zsuzsa
Dr. Péter László
Polyák-Kósa Krisztina
Révész Ferenc Andrásné
Sandrik Ágnes
Solymosi Lajosné
Dr. Soványné Balog Renáta
Sövényházy Anna
Szegedi Gregor József Általános Iskola
Szegedi Orczy Általános Iskola
Tarjánné Kádár Piroska
Tóthné Gera Ágnes

és az iskola összes dolgozója

szoreg.hu képtár