A Szeged-Szőregi Kossuth Lajos Általános Iskola 41 tanulója és 5 fő kísérő pedagógusa május 19-23. között a „HATÁRTALANUL” pályázat révén először utazott Romániába. A Partium és Székelyföld területére mentek kirándulni.

A pályázatot a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. illetve most már az Emberi Erőforrás Minisztérium Támogatáskezelő Alap több mint 1,5 millió forinttal támogatta. A tanulmányi kirándulást több felkészítő óra előzte meg, történelemből, irodalomból, földrajzból, néprajzból és képzőművészetből, informatikából, turisztikából.

Tordai hasadék. Fotó: Kossuth Lajos Iskola

Tordai hasadék. Fotó: Kossuth Lajos Iskola

“Elérkezett a várva várt nap, május 19-én útra keltünk. A határt Méhkeréknél léptük át és örömmel tapasztaltuk, hogy ezen a területen is még mindenki magyarul beszél. Az első állomás Nagyszalonta, Arany János szülőhelye volt, majd Érsemjénbe mentünk, itt Kazinczy Ferenc, Csiha Kálmán és Fráter Lóránd múzeumát látogattuk meg. Idegenvezető néni kalauzolt bennünket, nagyon sok, szinte új információt kaptunk, még mi, felnőttek is. Ezután Nagykárolyba mentünk, megnéztünk a „Szarvas fogadó-t”, ahol Petőfi először találkozott Szendrei Júliával, majd kívül-belül megcsodáltuk a felújított kastélyt. Érmindszentre folytattuk utunkat, Ady Endre szülőfalujába, ahol megkoszorúztuk a költő óriás szobrát. Innen Koltóra mentünk a Teleki-kastélyba, ahol Petőfi Sándor és Szendrei Júlia mézesheteit töltötte, majd megkoszorúztuk a szolnoki származású szobrász Petőfi és Júlia páros szobrát. Nagybányán, megnéztük a Szilágyi Erzsébet-házat, majd indultunk Kolozsvárra, ahol a szálláshelyünk elfoglalása előtt a Házsongárdi temetőben Apáczai sírját kerestük.

A második napon reggeli után Kolozsváron Mátyás szülőházát, a székesegyházat és a Fadrusz János szobrász által alkotott Mátyás-szobrot néztük meg, koszorúztunk és fényképeztünk e monumentális szobor előtt. Torda felé vettük utunkat a tordai református templomban elhelyezett emléktáblát kerestük meg, mely hirdeti, hogy az 1556-os országgyűlésen itt mondták ki a vallásszabadságot. Ezután a gyönyörűséges tordai sóbányába kalauzoltak minket, illetve ki-ki csónakázott is. A tordai hasadékot teljesen nem tudtuk bejárni időhiány miatt, de mindenki fogadkozott, hogy visszatér majd ide és végig járja e csodálatos természeti utat. Torockó volt következő állomásunk, ahol kétszer kel fel a nap, és szépséges a népviselet. A nagyenyedi kollégiumban, ami nagy felújítás alatt van, az emléktábláról megnéztük, hogy kik voltak híres diákjai és tanárai e falaknak. Gyulafehérváron a Hunyadiakat koszorúztuk a székesegyházban található sírjaiknál, megcsodáltuk a Károly kaput, a kedves köztéri szobrokat és utunkat Csíkrákos felé vettük. Estére megérkezve finomságos, ‘nagymama ízű’ vacsorával és nagy szeretettel vártak minket. Szállásunkon berendeztünk, hiszen itt 2 éjszakát is töltünk. Az este folyamán találkoztunk a Csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskola, testvériskolánk igazgatójával, Császár Sándor igazgató úrral is.

A harmadik napon a Csíkmadarasi Kiss Ferenc Általános Iskolába tettünk látogatást, ahol a felsős évfolyam tanulóival közös programot szerveztünk. A bemutatkozó műsor után beszélgetéseken és barátságos focimérkőzésen ismerkedtünk tovább, majd este a természeti programjainkról visszatérve folytatódott a játékos foci derbi és kapcsolatépítés. Előtte a tábortűznél közös daltanuláson madarasi népdalokat tanultunk meg. Olyan jóra sikerült ez a napunk, hogy a testvériskolai kapcsolatot tovább is szeretnénk fenntartani és bízunk benne, hogy ők is ellátogatnak majd hozzánk. A reggeli és esti iskolai programok között megjártuk a Békás szorost, Gyilkos tavat, Parajdot, Szovátát, Korondon vásároltunk, Farkaslakán megkoszorúztuk Tamási Áron sírját, majd egy csíkrákosi vacsora elköltése után visszatértünk Csíkmadarasra, hogy részt vegyünk az esti programokon.

A negyedik napon elbúcsúztunk kedves vendéglátóinktól, és hazafelé vettük az irányt. Csíksomlyó és Csíkszereda után a Zetelakai víztároló és Székelyudvarhely következett. Itt Ilyés Ferenc a Pick Szeged kézilabdás játékosának édesanyjával, Miklós Magdolnával találkoztunk és készítettünk riportot vele. Fehéregyházán, Petőfi emlékhelyén koszorúztunk, Segesvár után érkeztünk meg szállásunkra Csernakeresztúrra.

Az ötödik napon Déva várát megmásztuk, itt is nagy felújítást találtunk, de csodálatos volt a kilátás és erőt próbáló a gyalogtúránk. Vajdahunyadon megcsodálhattuk a gyönyörű várat majd, Világos felé vettük utunkat a Bohus kastélyhoz, ahol Görgey Artúr aláírta a fegyverletételi egyezményt. Arad felé vettük tovább az irányt, ahol a 13 aradi vértanú emlékhelyénél elhelyeztük a megemlékezés koszorúját, majd a megbékélés parkjában megnéztük a Zala György szobrász által készített Szabadság szoboralkotást.

Sok-sok élménnyel, Erdély és Székelyföld ismerettel tértünk haza pénteken délután, mindenki várta, hogy megérkezzünk már, de tudtuk, hogy olyan barátságok, kapcsolatok szövődtek, amik arra inspirálnak minket, hogy tartsuk továbbra is velük a kapcsolatot és máskor is ellátogassunk ezekre a gyönyörűséges területekre, településekre.

Köszönetemet fejezem ki mindazoknak a szülőknek és szőregi virágos vállalkozóknak, akik támogatták utunk sikerességét: Klembuczné Márti, Kerekes Ferencné Nusi, Kocsis-Savanya András” – írja beszámolójában Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna, a projekt szervezője.

szegedma.hu / Kossuth Lajos Iskola

Borítókép: Tordai hasadék. Fotó: Kossuth Lajos Iskola

szoreg.hu képtár