Pénteken több iskolában, többek között a szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában is megemlékeztek az 1956-os forradalomra és szabadságharcra. A gyerekek műsora mellett Szabó Sándor országgyűlési képviselő mondott ünnepi beszédet.

A szőregi Kossuth Lajos Általános Iskolában a diákok korhű ruhákba öltöztek be a színpadon, úgy adták elő a műsorukat. Az intézmény igazgatója, Kecse-Nagyné Bánszki Zsuzsanna elmondta, az ünnepségeket általában a művelődési házban szokták tartani, de mivel jubileumi éve van az iskolának, ezért választották helyszínül.

A zenés műsorban felidézték az 56-os események történetét, és irodalmi alkotásokból idéztek. Ezt követően Szeged országgyűlési képviselője, Szabó Sándor mondott ünnepi beszédet. A képviselő kiemelte: „1956-ban a magyarok összefogtak és megmutatták, hogy szabad országban, szabadon akarnak élni. Ez a szellemiség ma is, itt is tovább él, tovább élhet bennetek, veletek.”

A mostani megemlékezés is megerősít bennünket abban, hogy a mai október 23-ából visszatekintve úgy tűnik, hogy elődeinknek, dédszüleinknek éppúgy szükségük volt a helytállás sugárzó erejére, mint nagyszüleinknek vagy szüleinknek 1956-ban, mint nekünk ma 2016-ban. – folytatta Szabó Sándor.

Szeged országgyűlési képviselője az ünnepségen megemlékezett Szőreg 56-os hősére Földesi Tiborra is, aki többek között a városi munkástanácsban is tevékenykedett. A férfit 1957-ben tartóztatták le. Bár civil volt, a katonai bíróság ítélte el, és a katonai bíróság tárgyalta az ügyét másodfokon is. 1958. január 30-án halálra ítélték, és másnap hajnalban kivégezték. Idő sem volt a kegyelmi kérvény benyújtására.

„Kívánom, hogy félelem nélkül élhessetek, élhessünk szabad országunkban!” – zárta ünnepi beszédét Szabó Sándor.

szeged.hu

A Szeged Tv tudósítása

http://nrw.vtvszeged.hu/ftp/video2016/161021_hir_iskolak56.mpg.mp4

szoreg.hu képtár