Sárkányok és lidércek álomvilága ölt testet a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban Fórizs Antal kiskunhalasi származású, Szegeden élő és alkotó grafikusművész munkáiból nyílt kiállításon.

A sebészi szike precizitásához hasonlatos vonalvezetéssel megalkotott grafikákat bemutató tárlat a fantázia birodalmába kalauzolja látogatóit. Olyan mesevilágba, ahol sárkányok fürdőznek, bulldogok poharaznak, bábok esnek fogságba, éjszakai lidércek kísértenek, ahol a hegyeknek arca, a folyónak pedig szeme van.

– Számomra az alkotás egyfajta intellektuális kaland. Szeretem a vonalakat, és úgy érzem, a régi nagy mesterek rajzi biztonságát és igényességét követve egyfajta metamorfózison átesett, szürrealisztikus képi világot lehet megteremteni, amiben bármi lehetséges. Belső alkotói feszültség munkálkodik bennem, tudatalattimból kipattan valami, ami végül képpé áll össze – ismertette művészi hitvallását a nívódíjas kiállító.

Elmondta, legtöbbször ösztönösen alkot, nem tervezi meg előre műveit.

– Hagyom, hogy megszülessen valami, amiről az elején nem tudom, mi lesz. Elkezdem felvinni a vonalakat a papírra, és menet közben alakítom a teret, teremtem meg a figurákat és a történetet – mondta, majd hozzátette: a közeljövőben újfajta technikákkal próbálkozik majd. Vonzza a rézkarc technikája, illusztrációk készítése, a mese- és mondavilág, valamint a belső én témaköre.

A kiállítás március 25-ig megtekinthető.

Koós Kata, delmagyar.hu

szoreg.hu képtár