Az idei év első megbeszélését január 14-én tartotta a Szőregi Gazdakör. Kerekes Ferenc elnök köszöntötte a megjelenteket, Rózsavölgyi József képviselő urat, Kovácsné Rakonczai Judit falugazdász asszonyt a NAK Csongrád Megyei Igazgatóságának részéről, és Szabó Károly helyi falugazdászt a Gazdálkodói Információs Szolgálat munkatársát.

Fotó: szegedma.hu

Fotó: szegedma.hu

A két előadó csoportos tájékoztató előadás keretében ismertette a termelőkkel a 2015-2020-as EU költségvetési ciklusban uniós- és nemzeti forrásból igénybe vehető, alább felsorolt közvetlen támogatásokat:

  1. Az éghajlat szempontjából előnyös mezőgazdasági gyakorlatokra nyújtandó támogatás igénybevételének szabályai
  2. Kisgazdaságok egyszerűsített támogatása
  3. Termeléshez kötött támogatások, különös tekintettel a munkaigényes ágazatokra

Kerekes Ferenc kiemelte, hogy a közeljövőben megjelenő támogatási rendeletekről további szakmai összejöveteleken fogják tájékoztatni a gazdákat, amelyeknek helyéről és idejéről majd a falugazdászok adnak bővebb felvilágosítást. Az előadás végén a Gazdakör elnöke köszönetet mondott Rózsavölgyi Józsefnek, akinek közbenjárására újra működhet Szőregen falugazdászi szolgálat. Szabó Károly, a régi-új szakember így a gazdák közelében végezheti munkáját, és áll rendelkezésére a termelőknek.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu