– Fontos, hogy jól éljünk a szüleink, nagyszüleink által kivívott szabadsággal, különben ismét rabságba süllyedhetünk – mondta a szőregi diákoknak Joób Márton önkormányzati képviselő, abból az alkalomból, hogy 1956 hőseire emlékeztek.

Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 62. évfordulójára emlékeztek csütörtök délután a szőregi Tömörkény István Művelődési Házban.

Az ünnepségen részt vett Joób Márton, a foglalkoztatási, szociális és sportbizottság elnöke, aki ünnepi megemlékezésében arról beszélt, hogy a szabadság különös érték, amire nagyon kell vigyázniuk a fiataloknak.

– Időről-időre fontos, hogy emlékezzünk arra, milyen sokan adták életüket azért, hogy mi ma szabadok lehessünk. A szabadsághoz azonban, hogy biztonságban élhessünk, a korlátok is hozzá tartoznak. Ha nem jól élünk a szüleink, nagyszüleink által kivívott szabadsággal, ismét rabságba süllyedhetünk. Ezért nagyon vigyázzunk a szabadságra, mert hatalmas kincs! – mondta a politikus.

Joób Márton emlékeztette a fiatalokat arra is, hogy Szeged fontos szerepet játszott az 1956-os forradalomban, a felkelés szikrája ugyanis itt, az egyetemen pattant ki. Bár végül a szabadságharc elbukott, nem volt hiába való a küzdelem: megmutattuk a világnak, hogy a magyar szabadságszerető nép.

A művelődési ház nagytermében a Kossuth Lajos Általános Iskola 8. osztályos tanulói a forradalom és szabadságharc hőseiről ünnepi műsorral emlékeztek meg.

Az ünnepi megemlékezés során többek között versekkel, zenés betétekkel idézték meg a forradalom eseményeit: a felkelés kitörésétől annak leveréséig és a szörnyű megtorlásig mutatták be a diákok a magyar történelem egyik legdicsőbb fejezetét.

A szőregi ünnepségen megjelentek a mártírhalált halt Földesi Tibor családtagjai is, akik az ünnepséget követően megkoszorúzták a Hősök terén álló emlékművet. Szeged város nevében pedig Joób Márton önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját az emlékműnél.

 

Futóversennyel is emlékeztek Szőreg hősére

Az idén első alkalommal – de a hagyományteremtés szándékával – rendeztek szerdán futóversenyt Szőreg 1956-os mártírjának, Földesi Tibornak emlékére. Az ünnepséget megelőzően ma kiosztották a tizenkét kategóriában meghirdetett verseny győzteseinek járó vándorserlegeket is.

A kategóriánkénti díjazottak

Óvodások: Szabó Gergő
1-2. osztályosok: Sinkó Ádám
3-4. osztályos fiúk: Horváth Álmos
3-4. osztályos lányok: Germann Eszter
5-6. osztályos fiúk: Pópity Valadimír
5-6. osztályos lányok: Kószó Dorina
7-8. osztályos fiúk: Farkas Tibor
7-8. osztályos lányok: Fazekas Réka
Felnőtt férfiak: Dér Zoltán
Felnőtt nők: Szabóné Tokai Anett
Nyugdíjas férfiak: Kele István
Nyugdíjas nők: Bajusz Pálné

szeged.hu

szoreg.hu képtár