Megemlékeztek az 1849-es szőregi csatára szavalattal, zenével, beszéddel. A 2013 előtti látványos emlékcsatákra nem jut pénz, pedig a hagyományőrzők örömmel megszerveznék.

168 éve zajlott le az 1848-1849-es szabadságharc egyik utolsó ütközete, a szőregi csata. Erre emlékeztek meg a Kamara-töltés nagy keresztjénél pénteken délután. Török Sándor tárogatón Kossuth-nótát játszott, Kiss Ernő Petőfi Sándor verseit szavalta.

„Augusztus 3-án indult, 4-én és 5-én tartott a csata. Ezen a töltésen ásta be Dembinski tábornok ötven ágyúját, amelyeket a csata végén kivont, s elindított Temesvár felé. Sokan vitatják ez utóbbi lépés értelmét, hiszen a következménye Világos lett, miután nem sikerült az összpontosítás” – fogalmazott Bolgár József tüzér alezredes, a szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagja. Egy kisebb csata zajlott le ágyútűzzel, lovassági megkerülő hadművelettel, de kis emberveszteséggel. Hozzátette, mindent megtettek a katonák a sikerért. Itt harcolt a Lengyel Légió, melynek tagjai az utolsók között vonultak vissza.

Emlékeztetett rá, hogy korábban a hagyományőrzők újrajátszották a csatát, jöttek gyalogosok, huszárok, tüzérek, szóltak az ágyúk. Ezt viszont saját erőből nem tudják finanszírozni, önkormányzati támogatás lenne szükséges hozzá. Ez élmény lenne Szegednek is, Szőregnek is, mindkét helyen felvonultak, valamint rengetegen kilátogattak a programra.

Tóth Marcell, szegedma.hu

szoreg.hu képtár