A hungaricumot minden reggel Szőregről szállítják

Szőregi rózsacsokorral a kezükben integetnek majd a budapesti úszó Eb dobogósai. A hungaricumot – összesen 683 bokrétát – minden reggel Szőregről szállítják.

Szőregi rózsacsokrot kapnak a budapesti úszó Európa-bajnokság érmesei és fontosabb vendégei. A csokrokat napi tíz órában kötik, és naponta szállítják a fővárosba a szőregiek.

A három szál, easy lover fantázianevű vörös rózsát hat darab vakító nevű fehér keretezi. Van még a csokorban varjúháj és kukoricalevél. A kokárdára emlékeztető bokrétát Gyárfás Tamás, a magyar úszószövetség elnöke választotta ki három mintából.

– Mindhárom hasonló méretű és nemzetiszínű, de a kötés módja más – tudtuk meg a csokor megalkotójától, Klembuczné Ludányi Máriától, akivel a tubarózsa illatú virágüzletben beszélgettünk. A bolt üvegén felirat: üzletünk készíti a budapesti úszó Eb díjazottjainak csokrait. Mária elmondta: felmerült, hogy zöld rózsát is felhasználnak, de azt csak importból tudták volna beszerezni, így maradt a vörös és a fehér.

Klembuczék 11 éve, de a férj, Klembucz Zsolt családja már nemzedékek óta foglalkozik rózsával. Az Európa-bajnokságra összesen 683 bokrétát kötnek, ebből 303-at a versenyzőknek, 380-at a vendégeknek.

Megtiszteltetés, hogy a mi csokrunkat kapják – fogalmazott Klembuczné.
Az elkészített virágokat három fokon tárolják Szőregen, és minden reggel a szükséges mennyiséget viszik a fővárosba.

Klembucz Zsolt tegnap reggel több mint hatvan szőregi csokrot vitt Budapestre, ő azt mondta: nagyon jó érzés lesz a bajnokok kezében viszontlátni ezeket.

Gonda Zsuzsa
Délmagyarország Online, 2006. július 27.