A Szőregi Baráti Társaság év elejei első összejövetelén a kilencvenedik életévét a napokban betöltő Péter László professzor, Szeged város díszpolgára kapta meg a Szőregért emlékérmet, amelyet Rózsavölgyi József szegedi fideszes önkormányzati képviselő és Miklós Péter, a Csongrád Megyei Közgyűlés kereszténydemokrata tagja adott át.

A Szőregi Baráti Társaság tagjainak körében immár hagyomány, hogy az év első napjaiban megemlékeznek Kálmány Lajos (1852–1919) néprajzkutató munkásságáról, aki 1882 és 1885 között szolgált szőregi katolikus segédlelkészként. Idén, az ötödik alkalommal megrendezett Kálmány Lajos-esten Péter László professzor – aki az első könyvét 1952-ben írta róla – idézte meg a nagy folklorista alakját, majd pedig Miklós Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés tagja (KDNP) elevenítette föl a Vízkereszt ünnepéhez tartozó liturgikus és teológiai tartalmakat, valamint népi hagyományokat, külön bemutatva a Kálmány gyűjtötte szőregi és Szeged környéki szokásokat.

A Rózsavölgyi József szegedi önkormányzati képviselő (Fidesz–LÉT) által alapított Szőregért emlékérmet – amelyet azok a helyi személyiségek kapnak meg, akik sokat tesznek a városrészért – ebben az évben a kilencvenedik életévét a napokban betöltő szőregi Péter László professzor, Szeged város díszpolgára kapta meg. A Máté István és Lantos Györgyi által készített plakettet Rózsavölgyi József és Miklós Péter adta át az ünnepeltnek.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: Gémes Sándor, szegedma.hu