A II. Szőregi Képzőművészeti Alkotótábort hivatottak színesíteni azok a kulturális előadások, melyeket Rózsavölgyi József, a városrész Fidesz-KDNP-s önkormányzati képviselője szervezett a résztvevőknek. A cél az, hogy az alkotók ne csak a képzőművészettel, hanem más művészeti ágakkal is megismerkedjenek. Az első előadást Tandi Lajos művészeti író tartotta, a másodikra Polner Zoltánt kérte fel a képviselő.

Fotó: szegedma.hu

Fotó: szegedma.hu

Az idős költő írta a „Lány rózsákkal” köztéri szobor avató versét. Előadásának elején elmondta, az idén augusztusban átadni tervezett „Huszárlány” szobor még kész sincs teljesen, a tiszteletére írt vers azonban már avatásra kész. Polner Zoltán elmondta, nagyon örül Rózsavölgyi József kezdeményezéseinek, amelyek nem ragadnak meg a tervezés szintjén, hanem meg is valósulnak. Reményét fejezte ki továbbá, hogy ezáltal Szőreg több más településnek is követendő példává válik.

A dicsérő szavak után rátért előadásának eredeti témájára, a néprajzra, amely témakörben 22 könyvet írt (összesen negyvenkettőt), és 9 tévéfilmet forgatott. Rengeteget gyűjtött, többek között vőfélyszövegeket, népi imádságokat és népi gyógymódokat, kutatott a hiedelmek területén, érdekelték a táltosok és a kubikusok. Előadásában körüljárta a Faust legendákat, és hosszasan beszélt a veszettségről, mint népi hiedelemről.

A teknyőkaparó, egy alföldi táltos is szóba került, akinek hihetetlen jövendölései voltak, és amelyek szinte teljes bizonysággal beigazolódtak. Ez az idős táltos jövendölte például azt, hogy a nők egyszer mindent átvesznek a férfiaktól: rövid hajat vágatnak, nadrágban járnak, de a legnagyobb problémát abban látta, ha egyszer megjelennek a női kalauzok.

Említést tett az átváltozás jelenségéről is, mely alatt azt értették, hogy egy ember állat alakjában képes megjelenni. Az idős kutató erre csak azt mondta: „itt van ebben az alkotótáborban Olasz Attila, a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola tanára. Civilben tanár, de képes átváltozni festővé. Ez is átváltozás, ha úgy nézzük, csak kicsiben.” A kérdésekre, melyek arra irányultak, hogy hisz-e a népi hiedelmekben, csak annyit felelt: muszáj, mivel ez a kutatásom tárgya. Az előadása végén Polner Zoltán levetítette saját készítésű tévéfilmjét, az Ördöngősöket.

szegedma.hu

Borítókép: Fotó: szegedma.hu